Rusia este pusă în faţa celui mai negru scenariu: Riscă să piardă resursele navale aflate în trei regiuni în același timp

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Flota Rusă, Paradă de Ziua Marinei, din 30 iulie 2023 / Kremlin.ru
Flota Rusă, Paradă de Ziua Marinei, din 30 iulie 2023 / Kremlin.ru

Evenimentele din Orientul Mijlociu și Africa au arătat că armata rusă este slăbită de o serie de provocări pe mai multe continente, amenințându-i în special resursele navale, potrivit fostului comandantului armatei americane în Europa, Mark Hertling. SUA și aliații lor ar trebui să folosească acest lucru pentru a pune presiune pe liderul rus, a declarat fostul comandant pentru CNN.

Potrivit generalului Mark Hertling una dintre principalele amenințări la adresa liderului rus Vladimir Putin în prezent este amenințarea de a pierde bazele navale din Siria și Tunisia din cauza evenimentelor din Alep și a posibilei răsturnări a regimului Bashar al-Assad.

În plus, Rusia lui Putin și-a pierdut parțial propria influență în Marea Neagră, a reamintit Gertling. Resursele sale navale din Marea Baltica, în apropiere de statele baltice şi în Kaliningrad, sunt de asemenea amenințate.

„Putin este cu adevărat pus la colț. Toate aceste baze sunt critice în aceste regiuni, iar creșterea activității rebelilor în nordul Siriei a sporit îngrijorările sale”, a declarat Hertling.

„Ei [rușii - n.r.] se confruntă cu unele amenințări pe mai multe fronturi și cu o reducere a asistenței din partea aliaților lor. Ei înșiși au probleme, așa că putem vedea că, indiferent cât de calm este Putin și cum arată purtătorul său de cuvânt, nu au niciun motiv să se simtă bine cu privire la ceea ce se întâmplă”, a spus Hertling.

Un alt participant la discuția de la CNN, Seth Jones, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a comentat informația conform căreia este probabil ca rușii să ceară schimbarea președintelui Ucrainei ca o condiție pentru acceptarea unui acord de pace potențial oferit de președintele ales Donald Trump.

Pe baza impresiilor sale din timpul vizitei în Ucraina, Jones a remarcat că nu a simțit nicio dorință din partea ucrainenilor sau a lui Zelenski însuși de a-l înlătura de la putere.

Există o prăpastie uriașă între ucraineni și ruși în acest moment în ceea ce privește ceea ce sunt dispuși să negocieze. Rușii vor o Ucraină slabă și cu siguranță nu o vor ca membră NATO. Și sunt sigur că vor ca Zelenski să demisioneze. Iar ucrainenii vor contrariul”, a spus Jones.

În ceea ce privește aspirațiile ucrainenilor, el a detaliat - în cuvintele sale, Ucraina dorește să își consolideze armele, să adere la alianța NATO și „să păstreze un guvern puternic condus de Zelenski”.

„Prin urmare, cred că va fi dificil să se ajungă la negocieri de încetare a focului”, a conchis expertul.

După cum s-a relatat anterior în mass-media, la 2 decembrie, nave ale Marinei ruse au fost văzute părăsind importantul port maritim al Kremlinului din Marea Mediterană.

Potrivit The Telegraph, este vorba despre baza navală rusă Tartus din Siria, care este în prezent amenințată de un atac al rebelilor.

Baza Tartus este importantă pentru Rusia deoarece este singurul său „punct de realimentare și reparații” din Marea Mediterană, notează ziarul. De asemenea, a fost folosită ca punct de aterizare pentru forțele speciale ruse care participă la conflictul sirian. Până în prezent, cel puțin două dintre cele cinci nave ale marinei ruse au părăsit portul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel