Potrivit acestor date, Rusia ar putea lua în calcul invadarea Ucrainei în contextul în care ar avea nevoie la resurse de apă în Crimeea. Mai mult, Ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, a declarat, în urmă cu câteva zile, că Ucraina trebuie să conștientizeze faptul că Rusia nu va înceta să se folosească de forțele sale armate pentru a atinge obiective politice și economice.
Iar aceste temeri nu se rezumă doar la mediul politic. Experți ucraineni și americani, precum și Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), au avertizat că, sub pretextul organizării exerciţiului operativ-strategic ”Caucaz-2020”, Rusia poate recurge la o ofensivă militară împotriva Ucrainei.
În total, grupările terestre ale Forțelor Armate ale Federației Ruse de la granița cu Ucraina includ aproximativ 87.000 de militari, până la 1.100 de tancuri, 2.600 de vehicule blindate, 1.100 de sisteme de artilerie, 360 de lansatoare multiple de proiectile reactive și 18 complexe de rachete operativ-tactice.
Rusia ”liniștește” Ucraina. Armata rusă nu plănuiește nicio invazie
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat faptul că Federația Rusă ar lua în calcul o invazie asupra Ucrainei. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii ruși despre un plan de invadare al Ucrainei, dar a catalogat aceste informații ca „nonsens” și „absurdități”, scrie agenția Tass. Totodată, reprezentantul Kremlinului spune că asemenea informații nu ajută la rezolvarea problemei din Ucraina.
Peskov și-a manifestat „regretul nostru” că „isteria împotriva Rusiei care e alimentată în Ucraina nu ajută în niciun fel la rezolvarea situației din sud-estul Ucrainei”.
Acesta a mai subliniat că Moscova nu deține „nicio informație” cu privire la faptul că așa-zisele republici autoproclamate Donețk și Lugansk, ar dori să facă parte din Federația Rusă.
Conflictul cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucraina s-a soldat din 2014 până în prezent cu circa 13.000 de morţi.
Cele două republici separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi-au proclamat în mod unilateral independenţa în 2014 după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi sprijină militar pe separatişti, dar Moscova dezminte, în pofida numeroaselor dovezi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News