Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului

Rabeli Houthi / Agerpres
Rabeli Houthi / Agerpres

La începutul acestui an, Rusia le-a oferit rebelilor Houthi din Yemen informații, pe care le-au folosit pentru a ataca navele din Marea Roșie cu rachete și drone, a raportat în exclusivitate The Wall Street Journal.

Rebelii șiiți, susținuți cu generozitate de Teheran, au primit date satelitare de la Rusia pentru a-și viza atacurile cu rachete și drone asupra navelor comerciale occidentale din Marea Roșie.

Atacurile rebelilor au reușit să blocheze una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume cu ajutorul Moscovei, a informat The Wall Stret Journal, citând trei surse, două dintre ele de la ministerele europene de apărare.

Houthi, desemnați ca organizație teroristă de Statele Unite, au început să bombardeze nave de marfă în Golful Aden și Marea Roșie în noiembrie anul trecut. 

În acest sens, folosind sateliți ruși, Houthii au început să-și extindă atacurile, au declarat doi oficiali europeni ai apărării pentru WSJ. Datele le-au fost transmise prin intermediul Gărzilor Revoluționare Iraniene dislocate în Yemen, a scris ziarul, citând una dintre sursele sale.

Potrivit The Wall Street Journal, acest „ajutor” arată cât de departe este dispus să meargă conducătorul Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin, în încercarea de a contesta ordinea economică și politică occidentală.

Rebelii Houthi au atacat peste o sută de nave din noiembrie 2023. Două nave au fost scufundate, iar comerțul global a fost grav perturbat, deoarece rutele navelor au fost deviate, făcând călătoriile mai lungi și necesitând costuri mai mari.

 

Fragmentarea resurselor occidentale

 

Potrivit WSJ, Rusia încearcă să alimenteze focare de instabilitate din Orientul Mijlociu până în Asia pentru a distrage atenția Occidentului de la războiul din Ucraina.

Nu în ultimul rând, este și o dispersarea a resurselor occidentale care altfel ar putea fi folosită pentru a ajuta o țară care se apără împotriva agresiunii ruse.

SUA au promis că vor proteja căile maritime internaționale și în decembrie anul trecut au lansat o coaliție maritimă multinațională pentru a escorta navele care traversează Marea Roșie. De asemenea, SUA au cheltuit aproximativ un miliard de dolari pentru a combate dronele pe care le-au folosit pentru a efectua atacurile.

„Orice conflict este o veste bună pentru Rusia, deoarece distrage atenția de la Ucraina. În același timp, americanii trebuie să aloce resursele, de la obuze de artilerie la sistemele Patriot, către alte zone de conflict. Ei bine, atunci când Orientul Mijlociu este în joc, este clar unde vor decide să-i trimită”, a menționat Alexander Gabuev, directorul Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin.

Înainte de atacurile Houthi, mărfurile în valoare de aproximativ un trilion de dolari navigau anual prin Marea Roșie. Rebelii șiiți, care controlează practic întreaga coastă de vest a Yemenului, au atacat până acum peste 80 de nave comerciale cu rachete și drone, confiscând o navă și scufundând două.

Navele din Marea Roșie încearcă să protejeze coaliția navală condusă de SUA și au reușit să intercepteze o serie de rachete trase de houthi. Marea Britanie și Statele Unite bombardează și bombardează în mod repetat pozițiile Houthi din Yemen.

Ca retaliere pentru atacurile asupra propriului teritoriu, Israelul a efectuat lovituri aeriene asupra unei centrale electrice din Yemen și a portului cheie Hudaydah la sfârșitul lunii septembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel