'La 27 aprilie, la capătul unui îndelungat proces de negociere, Trevor Reed (...) a fost schimbat contra cetăţeanului rus Konstantin Iaroşenko, condamnat la 20 ani de închisoare de un tribunal american în 2010', a transmis miercuri pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Imediat după anunţul Moscovei, preşedintele american Joe Biden a salutat eliberarea lui Trevor Reed din detenţia în care acesta se afla din 2019.
'Trevor, un fost puşcaş marin, este liber din detenţia din Rusia', a transmis Biden într-un comunicat, menţionând că a trebuit să ia 'decizii dificile' pentru a obţine eliberarea lui.
'Revenirea sa teafăr şi sănătos demonstrează prioritatea pe care administraţia mea o acordă repatrierii americanilor ţinuţi ostatici şi încarceraţi în mod injust în străinătate', a indicat Biden.
Televiziunea rusă a difuzat imagini cu Trevor Reed, îmbrăcat în negru şi purtând un rucsac voluminos, în timp ce se îmbarca într-un avion pe aeroportul Vnukovo din Moscova.
Reed, în vârstă de 30 ani, fusese condamnat în iulie 2020 la 9 ani de detenţie pentru agresarea în august 2019, în timp ce se afla în stare de ebrietate, a doi poliţişti chemaţi la locul unei petreceri la Moscova. El negase agresiunea şi denunţase un caz 'politic' pe fond de tensiuni ruso-americane.
Reed a făcut greva foamei pentru a protesta împotriva condițiilor de detenție din Rusia
În noiembrie 2021 Reed a făcut o grevă a foamei pentru a protesta contra condiţiilor de detenţie în colonia penitenciară din Mordovia, la 500 km de Moscova.
În ce-l priveşte, Konstantin Iaroşenko fusese arestat în mai 2010 în Liberia de agenţi ai serviciilor secrete americane. Acuzat de trafic de droguri în legătură cu gherilele columbiene FARC, el fusese adus în SUA şi condamnat la 20 ani de închisoare.
Potrivit soţiei lui Iaroşenko, Victoria, citată de agenţiile de presă ruse, schimbul între cei doi a avut loc în Turcia. Un avion venind de la Ankara, cu Iaroşenko la bord, a aterizat către ora 12.30 GMT la Soci, pe litoralul rusesc al Mării Negre, a transmis Interfax.
Potrivit unui responsabil american, citat sub rezerva anonimatului, SUA nu se aşteaptă la nicio ameliorare a relaţiilor cu Rusia în urma acestui schimb de deţinuţi şi vor continua să sprijine Ucraina.
'Aceasta nu reprezintă nicio schimbare - niciuna - în felul nostru de privi violenţa îngrozitoare din Ucraina. Discuţiile cu Rusia care au condus la acest schimb au fost strict limitate la aceste subiecte', a afirmat el.
Schimburile de prizonieri erau frecvente între Moscova şi occidentali până la sfârşitul Războiului Rece în 1991 şi nu au încetat total niciodată, mai ales de la venirea la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin în anul 2000.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News