Rusia i-a eliberat pe Evan Gershkovich și Paul Whelan, ca parte a celui mai mare schimb de ”prizonieri” de la începutul Războiului Rece

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Hartă Rusia, lara jameson, pexels
Hartă Rusia, lara jameson, pexels

Federația Rusă l-a eliberat pe jurnalistul american de la The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, precum și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, ca parte a unui schimb de prizonieri la scară largă cu SUA și alte țări.

Ambii americani sunt deja departe de Federația Rusă, scrie Bloomberg. Statele Unite și aliații săi au predat și prizonieri Rusiei în cadrul schimbului, dar oamenii familiarizați cu situația nu au spus care dintre ei. 

Kremlinul îl va elibera, de asemenea, pe disidentul Vladimir Kara-Murza, ca parte a acordului, a declarat un oficial european, sub condiția anonimatului. Activistul în vârstă de 42 de ani, cu dublă cetățenie ruso-britanică, luptă constant împotriva guvernului liderului Vladimir Putin. În aprilie anul trecut, el a fost condamnat la un record de 25 de ani de închisoare pentru trădare și alte acuzații pentru criticarea invadării Ucrainei de către Rusia, mai scrie Bloomberg.

Update:  Alsu Kurmasheva, jurnalist ruso-american pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, a fost de asemenea eliberat.

De asemenea, mai mulți prizonieri politici ruși au fost eliberați în cadrul schimbului, inclusiv Ilya Yashin, unul dintre cei mai importanți lideri ai opoziției din Rusia, care a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare la sfârșitul anului 2022 pentru denunțarea crimelor de război rusești în Ucraina.

Rico Krieger, un medic german care fusese condamnat la moarte în Belarus după un proces închis și tulbure sub acuzația de terorism, a fost eliberat ca parte a înțelegerii. 

 

Schimb de prizonieri mai amplu

 

Au existat speculații cu privire la schimb încă de miercuri, când opt dizidenți cunoscuți, printre care activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov sau politicianul de opoziție Vladimir Kara-Murza, au dispărut brusc din închisorile rusești.

Jurnalistul american Gershkovich a fost reținut de autoritățile ruse în martie trecut în timpul unei misiuni de reportaj la Ekaterinburg, Ural.

Ulterior a fost acuzat de spionaj pentru CIA. Jurnalistul, publicația The Wall Street Journal și autoritățile americane au negat acuzațiile. Gerschkovich a fost rapid condamnat la 16 ani de închisoare de către un tribunal rus într-un proces, încheiat în iulie. Aceeași pedeapsă a fost executată în 2020 de Whelan, care a fost și condamnat de ruși pentru spionaj. El neagă și acuzația.

Și pe cine ar vrea Kremlinul să obțină din Occident?

Există multe speculații cu privire la cine ar putea fi predat părții ruse. De exemplu, Vadim Krasikov, care ispășește o închisoare pe viață în Germania pentru uciderea cecenului Zelimkhan Changoshvili, născut în Georgia, în 2019, este luat în considerare. Germanul Krieger, condamnat la moarte în Belarus, pare acum a fi un candidat ideal pentru a fi schimbat cu Krasikov.

SUA îi au în închisoare pe doi ruși condamnați pentru infracțiuni cibernetice grave, Vladimir Dunayev și Roman Seleznev. Această pereche aparține, de asemenea, candidaților menționați frecvent că ar putea fi dați la schimb.

Doi spioni din Slovenia. Miercuri, un tribunal sloven a trimis la închisoare un cuplu de ruși pentru un an și jumătate. Ambii au mărturisit că sunt spioni ruși sub acoperire. Mai exact, aceștia au pozat în cuplul argentinian Ludwig Gisch și Maria Mayer, ale căror nume reale se crede că sunt Artem și Anna Dulțev. Când poliția i-a arestat, au găsit atât de mulți bani în posesia lor încât i-au numărat ore în șir. Și ei ar putea acum să facă parte din negocierile de schimb.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel