Rusia își umflă mușchii în Marea Japoniei, în timp ce ministrul Apărării chinez e la Moscova. Manevre militare de „căutare și distrugere” a unui submarin

Ionel Copcea |
Data publicării:
Fregata rusă Mareșal Șapoșnikov. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Fregata rusă Mareșal Șapoșnikov. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Agenția de presă rusă Tass a anunțat că, pe 17.04.2023, în cadrul verificării inopinate asupra nivelului de pregătire pentru luptă al Flotei din Oceanul Pacific, nave de luptă rusești au executat exerciții de luptă antisubmarin și trageri de artilerie în raioane maritime din Marea Japoniei.

După cum a informat corespondentul de presă al agenției, dimineața devreme, navele au ieșit din bazele de dislocare permanentă și, deplasându-se în ordinea de marș, au ajuns în zonele indicate din Marea Japoniei. Echipajele navelor de luptă au efectuat manevre tactice în compunerea unor formațiuni diverse și au asigurat toate tipurile de apărare și protecție a detașamentului naval, pe timpul traversării mării. 

Într-un poligon maritim, închis anterior pentru navigația civilă, distrugătorul Amiral Panteleev și fregata Mareșal Șapoșnikov au executat trageri de artilerie cu instalațiile AK-100 și A-190, cu calibre de 100 de milimetri. De asemenea, cu ajutorul instalației de artilerie cu foc rapid de tip AK-630, cu calibrul de 30 de milimetri, au fost distruse ținte maritime și aeriene, care au simulat mijloacele de luptă ale inamicului.

 

Rușii își umflă mușchii în Marea Japoniei unde au „căutat” și „distrus” un submarin „inamic”

 

2. Distrugăto... (amiral-panteleev_88970500.jpg)

Distrugătorul rus Amiral Panteleev. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ulterior, echipajele navelor au desfășurat activități de căutare și distrugere a unui submarin al adversarului convențional. În acest scop, de pe nave au fost ridicate în aer elicoptere de tip Ka-27PL, cu stațiile sonar coborâte. În zona exercițiilor au sosit și avioane de luptă antisubmarin cu rază lungă de acțiune Tu-142M3. Asupra submarinului „inamic”, detectat la coordonatele indicate de piloți, distrugătorul Amiral Panteleev a lansat o salvă de bombe de adâncime cu reacție.

În plus, conform planului exercițiului, navele au descoperit o rachetă antinavă și au executat bruiaj pasiv pentru contracararea acesteia.

Mareșal Șapoșnikov și Amiral Panteleev au lansat, de asemenea, rachete antiaeriene cu ajutorul sistemelor Kinzhal, distrugând ținte aeriene simulate. După aceea, a fost descoperită o mină plutitoare, care amenința navigația civilă, și a fost distrusă folosind sistemele de artilerie navală.

După cum a declarat pentru jurnaliști comandantul fregatei Mareșal Șapoșnikov, Serghei Merkulov, toate misiunile stabilite au fost îndeplinite, iar conducerea a acordat echipajului calificativul „excelent”. Potrivit precizărilor acestuia, pentru echipajul său, verificarea inopinată nu a reprezentat o problemă, deoarece, începând din ianuarie 2023, nava a ieșit pe mare pentru antrenamente aproape în fiecare săptămână.

Prin ordin al președintelui rus, Vladimir Putin, începând din 14 aprilie, se desfășoară o verificare inopinată a forțelor Flotei din Oceanul Pacific, care a fost alertată în întregime. La verificare mai participă Aviația cu rază lungă de acțiune, Aviația Regiunii Militare Est, precum și unități și subunități de sprijin logistic. 

 

Manevrele militare din Marea Japoniei se desfășoară pe fondul vizitei la Moscova a ministrului chinez al Apărării

 

3. Li Shanfu,... (li-shanfu-soigu-putin_67256800.jpg)

Li Shanfu, ministrul Apărării din China, primit la Moscova de omologul său rus Serghei Șoigu și președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Comentariul autorului: Exercițiile navelor de luptă rusești din Marea Japoniei se desfășoară pe fondul unei vizite de trei zile la Moscova a ministrului chinez al apărării, Li Shanfu. Acesta a sosit în capitala rusă pe 16 aprilie și a avut deja o întrevedere cu președintele Vladimir Putin, urmând să poarte discuții și cu omologul său rus, Serghei Șoigu.

Acest lucru arată că activarea Flotei ruse din Oceanul Pacific, cu responsabilități în Regiunea Asia-Pacific, nu a fost una întâmplătoare. Specialiștii militari ruși apreciază că aceasta este legată de criza din China, având în vedere faptul că Moscova poate oferi un sprijin serios Beijingului, în cazul unei agravări a situației din Taiwan. Astfel, cu toate că Forțele Navale ale Rusiei nu vor lua parte în mod direct la operații militare, navele acestora ar putea patrula în apropierea facilităților militare chineze, care vor rămâne neprotejate.

Ca urmare, în cazul ipotetic al declanșării unui conflict în regiune, marinarii Flotei ruse din Oceanul Pacific ar putea prelua controlul asupra tuturor comunicațiilor maritime critice ale Chinei, pentru a garanta integritatea acestora, eliberând astfel întreaga flotă chineză pentru operațiile din Taiwan.

 

Ceva similar s-a întâmplat în Coreea, în timpul războiului din 1950-1953

 

Ceva similar s-a întâmplat în Coreea, în timpul războiului din 1950-1953. Atunci, aviația sovietică nu a luat parte la bătălii ofensive, dar a patrulat la frontiera dintre China și Coreea de Nord și a acoperit cele mai importante facilități strategice coreene și partea de nord-vest a Chinei.

Sprijinul acordat de Rusia în problema Taiwanului ar putea reprezenta o reacție la sprijinul Beijingului pentru acțiunile rusești din Ucraina. Deși China pare să aibă o atitudine neutră față de invazia militară a Rusiei în Ucraina, fiind considerată chiar ca un potențial mediator între părțile implicate în conflict, Beijingul se află în mod clar de partea Moscovei, în primul rând în plan politic, dar și în plan militar. Potrivit anumitor informații, China cooperează în secret cu Rusia, punându-i la dispoziție informații și furnizându-i o serie de materiale, în special cu dublă destinație.

În ceea ce privește vizita ministrului chinez al apărării, Li Shanfu, la Moscova, mai trebuie spus faptul că aceasta este prima vizită efectuată în străinătate de la numirea sa în funcție. Li Shanfu se află sub sanțiuni americane din anul 2018, când îndeplinea funcția de șef al Departamentului de Dezvoltare a Armamentelor din cadrul Comisiei Militare Centrale a Republicii Populare Chineze și a susținut cooperarea militară cu Rusia.

Sub coordonarea acestuia, China a încheiat acorduri cu Rusia pentru achiziționarea de avioane de vânătoare Su-35 și de sisteme de rachete antiaeriene S-400. Numirea lui Li Shanfu în funcția de ministru al apărării a fost percepută în Occident ca “un pas clar neprietenos”.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel