Rusia își repoziționează forțele din bazele militare din Siria, pe fondul atacului rebelilor sirieni: Sistemele de rachete S-400 și Tor au fost relocate urgent (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data publicării:
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia.
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia.

Se pare că Rusia își retrage activele militare de la baza sa strategică Tartous, din Siria, într-o mișcare care coincide cu extinderea rapidă a ofensivei rebelilor din opoziție în nord-vestul acestei țări. Potrivit site-ului Naval News și analiștilor de informații open-source, una dintre navele staționate la bază - nava Yelena - a fost văzută părăsind facilitatea luni dimineață, sugerând că și alte nave ar putea urma să facă asta. Cel puțin patru nave militare și un submarin sunt staționate în prezent la aceasta bază navală, a raportat Naval News. De asemenea, au apărut informaţii şi dovezi ca rușii evacuează sistemele de rachete S-400 și Tor din baza Hmeimim.

Se pare că forțele militare ruse din Siria se retrag în grabă din zonele amenințate de avansarea forțelor rebele. Această decizie marchează o schimbare critică, pe măsură ce Moscova își repoziționează activele militare mai adânc în teritoriile siriene încă controlate din apropierea bazelor sale cheie de la Hmeimim și Tartus.

Sistemele rusești de rachete sol-aer S-400 „Triumph” și Tor-M2 au fost observate relocându-se în apropierea orașului Masyaf, situat la granița dintre provincia Hama și regiunea muntoasă a provinciei Tartus. Aceste sisteme au fost inițial desfășurate în 2017 pentru a proteja baza aeriană Hmeimim de posibile amenințări aeriene.

Contingentul rus de la baza aeriană Jmeimim a evacuat sistemele de apărare aeriană în portul Tartus. Materialul video cu momentul evacuării a fost publicat de specialistul OSINT Mintel World pe X.

Imaginile arată mutarea a două lansatoare autopropulsate 5P85SM2-01 aferente sistemului de apărare aeriană S-400, precum și a unui sistem de apărare aeriană Tor-M1.

Analiștii OSINT au geolocalizat filmarea și au stabilit că echipamentul se deplasa de-a lungul autostrăzii M-1, care trece prin orașul Baniyas și duce spre orașul-port Tartus.

Acum, odată cu capturarea orașului Hama de către forțele rebele și cu riscul iminent al unor noi înaintări spre zonele de coastă ale Siriei, oficialii militari ruși au decis să mute în regim de urgenţă aceste sisteme de apărare aeriană. Sursele indică faptul că sistemele sunt mutate fie direct la Hmeimim, fie mai la vest, la Tartus, o fortăreață care găzduiește facilităţile navale ale Rusiei.

În plus față de relocarea sistemelor de apărare aeriană, se pare că mai multe piste de aterizare au fost consolidate în baza Hmeimim. Echipamentele și personalul staționat în aceste locații sunt, de asemenea, mutate, reflectând un efort de securizare a resurselor strategice în contextul instabilității crescânde din regiune.

Rapoartele neoficiale din cercurile diplomatice turce sugerează că Moscova a primit asigurări informale din partea Ankarei cu privire la siguranța forțelor sale. Se pare că aceste garanții se bazează pe concentrarea rebelilor asupra răsturnării regimului Assad, mai degrabă decât pe țintirea trupelor sau a facilitaţilor militare rusești.

Deși aceste asigurări nu au fost confirmate oficial, ele pot indica o înțelegere între Rusia și Turcia pe fondul dinamicii în evoluție a conflictului sirian.

Cu toate acestea, activitățile de transport ale trupelor ruse în Siria s-au intensificat, după cum reiese atât din imaginile din satelit, cât și din înregistrările video ale trupelor ruse care se îndepărtează de zona de conflict.

Cele mai recente imagini realizate prin satelit asupra portului Tartus arată prezența a trei nave acolo la 6 decembrie: fregata Amiral Gorshkov (proiect 22350), fregata Amiral Grigorovici (proiect 11356), petrolierul Vyazma și submarinul din clasa Warsawan.

Comparând imaginile din satelit din 2 și 6 decembrie, putem observa absența următoarelor nave: fregata Proiect 22350 Amiral Golovko și nava Yelena.

În port, navele sunt protejate de două sisteme de apărare antiaeriană, iar sistemul de rachete de coastă Bastion cu rachete antinavă Oniks asigură protecția portului de pe mare.

În general, analiștii OSINT constată o scădere a activității trupelor ruse în Siria, evidențiată de intensitatea scăzută a utilizării de către VKS-ul rusesc a avioanelor de luptă pentru a lovi convoaie și amplasamente ale opoziției armate siriene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel