Rusia își întreține avioanele Su-30SM cu avionică din Europa. Producătorii francezi de echipamente sunt păcăliți cu ajutorul unei companii din Kazahstan

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

O investigație a comunității internaționale de informații InformNapalm a descoperit o schemă care permite Rusiei să continue să deservească aeronavele sale militare, inclusiv avioanele de vânătoare Su-30SM, în ciuda sancțiunilor occidentale, scrie defence-blog.com.

Investigația evidențiază modul în care compania kazahă ARC Group a facilitat întreținerea avioanelor rusești, folosind tehnologia de aviație franceză de la companiile Thales și Safran.

Avioanele Su-30SM ale Rusiei se bazează pe sisteme aviatice critice furnizate de producătorii francezi, inclusiv afișaje multifuncționale, sisteme de navigație și afișaje heads-up.

Su-30SM reprezintă o parte cheie a Forțelor Aerocosmice ruse, care dețin  aproximativ 130 de avioane de acest tip. Cel puțin 15 dintre ale au fost pierdute în timpul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, sancțiunile ar fi putut face ca Rusia să piardă mai mult, dacă nu ar fi putut menține avionica străină pentru întreținerea acestor aeronave.

Documentele obținute de InformNapalm dezvăluie că ARC Group din Kazahstan a ocolit sancțiunile lucrând cu Rusia pentru a repara și întreține echipamentele franceze. Grupul ARC angajează specialiști certificați instruiți în întreținerea sistemelor Thales și Safran. “Fără acest echipament, piloții ruși ar zbura în orb”, au notat realizatorii investigației, subliniind importanța avionicii franceze pentru capacitatea operațională a aeronavei.

Investigația InformNapalm arată că ARC Group din  a semnat contracte cu firma rusă Rosaviatspeckomplekt în 2021, fiind de acord să repare componente fabricate în Franța pentru Su-30SM rusești. În ciuda sancțiunilor impuse după invazia Rusiei în Ucraina, contractele au rămas active, specialiștii kazahi călătorind în Rusia pentru a efectua misiuni de întreținere.

Potrivit constatărilor, experții kazahi au fost instruiți de Thales în Franța și au primit certificarea pentru a întreține sistemele. “Între ianuarie și februarie 2023, specialiștii noștri au finalizat pregătirea teoretică și practică la Thales pentru întreținerea sistemelor avionice”, a declarat directorul ARC Group, Aldanazar Saginbek, în corespondența obținută în timpul investigației.

Constatările ridică îngrijorări cu privire la eficacitatea sancțiunilor asupra industriei aviatice militare a Rusiei și rolul țărilor terțe în facilitarea operării continue a echipamentelor militare rusești. Companiile franceze implicate, Thales și Safran, au anunțat anterior că ies de pe piața rusă în urma sancțiunilor. Cu toate acestea, investigația arată că ARC Group a continuat să se aprovizioneze cu echipamente și expertiză din Franța sub pretextul deservirii flotei de avioane Su-30SM a Kazahstanului.

Acest sistem subliniază, de asemenea, provocarea mai largă a aplicării sancțiunilor internaționale atunci când terții sunt dispuși să acționeze ca intermediari. InformNapalm a îndemnat autoritățile franceze și organizațiile internaționale să investigheze și să abordeze aceste încălcări, avertizând asupra implicațiilor pe termen lung pentru securitatea globală, dacă astfel de practici nu sunt reduse. Documentația completă a acestei investigații este de așteptat să fie publicată în curând.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel