Rusia își întărește prezența navală în Mediterană. Fregata Amiral Gorshkov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre Algeria

Ionel Copcea |
Data publicării:
Fregata rusă Amiral Goroshkov. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Fregata rusă Amiral Goroshkov. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 24.07.2024, un detașament de nave din cadrul flotei, condus de fregata Amiral Gorshkov, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.

“Miercuri, un detașament de nave de luptă și auxiliare din compunerea Flotei de Nord, condus de fregata Amiral Gorshkov, a intrat în Marea Mediterană. Navele, aflate într-un marș de lungă durată, au finalizat tranzitul transatlantic și au traversat Strâmtoarea Gibraltar”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Tass.

Potrivit precizărilor oficialilor militari ruși, pe timpul șederii în Marea Mediterană, fregata va îndeplini misiuni militaro-diplomatice și va interacționa cu alte nave de luptă rusești. În același timp, va face o serie de escale în porturile unor state din regiune.

Serviciul de presă al Flotei de Nord a menționat că, anterior, în Oceanul Atlantic, fregata a executat mai multe exerciții privind căutarea de submarine, precum și de asigurare a apărării detașamentului de nave împotriva mijloacelor de atac aerian ale inamicului. Cu o zi înainte de a intra în Marea Mediterană, fregata Amiral Gorshkov și-a
completat rezervele de la petrolierul Akademik Pashin.

Marșul de lungă durată al fregatei Amiral Gorshkov a început pe 17 mai. Misiunile principale ale acesteia constau în demonstrarea drapelului Forțelor Navale ale Federației Ruse și asigurarea prezenței navale în raioane operative importante ale Oceanului Planetar. Fregata rusească a efectuat deja escale în porturile Havana din Cuba și La Guaira din Venezuela.

Fregata Amiral Gorshkov este o navă modernă multifuncțională, purtătoare de rachete dirijate, care a fost concepută pentru a îndeplini misiuni în zonele maritime și oceanice îndepărtate. Aceasta a fost introdusă în dotarea Flotei de Nord în anul 2018 și a fost modificată în 2021 pentru utilizarea rachetelor hipersonice Zircon. Nava este capabilă să lanseze lovituri puternice împotriva țintelor inamicului aflate atât pe mare, cât și pe uscat.

Comentariul autorului: Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord urmează să îndeplinească misiuni în estul Mării Mediterane, probabil, pentru o perioadă de câteva săptămâni. Aceasta urmează să preia conducerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse, care activează în portul Tartus și în apropierea coastelor
Siriei.

Potrivit unor surse rusești, după ce au intrat în Marea Mediterană, fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Akademik Pashin se îndreaptă către Algeria, unde vor fi prezente cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Navale, care este programată pe 28 iulie. Escala în portul Alger va dura până pe 30.07.2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel