Rusia își întărește dispozitivul naval din estul Mării Mediterane. Fregata Amiral Grigorovici a ieșit din Marea Baltică și se îndreaptă spre portul sirian Tartus

Ionel Copcea |
Data publicării:
Fregata Amiral Grigorovici, parte a Flotei ruse a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Fregata Amiral Grigorovici, parte a Flotei ruse a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram au informat că, pe 03.11.2023, fregata Amiral Grigorovici a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și o corvetă din clasa Steregushchiy aparținând Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) au traversat strâmtorile de la Marea Baltică, îndreptându-se către Marea Nordului.

După cum au informat sursele specializate, cel mai probabil fregata Amiral Grigorovici se îndreaptă către portul Tartus din Siria, urmând să preia conducerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane. Deocamdată, nu se știe care este misiunea corvetei din clasa Steregushchiy a FRMB. Este posibil ca aceasta să se deplaseze împreună cu fregata în Marea Mediterană sau numai să o escorteze pentru o perioadă de timp, după care să revină în Marea Baltică.

Un alt indiciu al faptului că cel puțin una dintre nave se îndreaptă către estul Mării Mediterane este reprezentat de plecarea din portul Tartus, pe 02.11.2023, a petrolierului Yelnya al FRMB. Acesta se deplasează către vest, cu o viteză de opt noduri, urmând probabil să întâmpine nava sau navele rusești la intrarea în Marea Mediterană.

Fregata Amiral Grigorovici a ieșit din Marea Neagră pe 28 octombrie 2021, deplasându-se în estul Mării Mediterane. Din cauza declanșării conflictului din Ucraina și a închiderii ulterioare a Strâmtorilor Bosfor și Dardanele de către Turcia, aceasta nu a mai putut fi înlocuită cu o altă fregată Proiect 11356R din cadrul FRMN. Astfel, nava și-a continuat misiunea în portul Tartus și în estul Mării Mediterane până în luna aprilie 2023, cu precizarea că echipajul de la bordul acesteia a fost rotit periodic (probabil la intervale cuprinse între trei și șase luni).

În luna mai 2023, fregata Amiral Grigorovici a fost deplasată la Șantierul naval Yantar din Sankt Petersburg pentru întreținere și reparații programate. Începând de la jumătatea lunii octombrie, după finalizarea reparațiilor, fregata a ieșit în Marea Baltică, unde a desfășurat o serie de exerciții menite să confirme pregătirea navei pentru plecarea într-o nouă misiune.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane are în compunere numai cinci nave de luptă și auxiliare, ceea ce reprezintă un minim istoric de la înființarea în anul 2013.

Între acestea se află numai o singură platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo a FRMN. În același timp, din grupare nu mai face parte niciun submarin, după ce, începând din anul 2014, în cadrul acesteia s-au aflat două submarine Proiect 636.3 aparținând FRMN. Ultimele două submarine prezente în portul Tartus, Novorossiysk și Krasnodar, se află și ele în reparații în zona Mării Baltice.

Având în vedere izbucnirea conflictul din Orientul Mijlociu și faptul că în estul Mării Mediterane a fost constituit un puternic dispozitiv naval al statelor membre NATO, este foarte probabil ca Rusia să mai aducă și alte nave în regiune, de la FRMB sau Flota de Nord. Este de așteptat, de asemenea, ca, în lunile următoare, în portul Tartus să revină și submarinul Novorossiysk, aflat la reparații în Șantierul naval din Kronștadt.      

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel