Rusia își încordează mușchii cu noua rachetă Sarmat (Satan II), „imposibil” de interceptat. După ce a eșuat la lansare, Sarmat intră în producție

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansarea unei rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat de către Federația Rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Lansarea unei rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat de către Federația Rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Rusia a anunțat începerea producției noilor rachete balistice intercontinentale Sarmat (Satan II), despre care oficialii ruși au precizat în nenumărate rânduri că sunt „imposibil” de interceptat. Anunțul privind producția controversatelor rachete a venit chiar de la cel mai înalt nivel al Kremlinului.

Rusia va începe producția în masă a noilor rachete balistice intercontinentale Sarmat, potrivit unei declarații a președintelui Vladimir Putin, citat de Tass, în cadrul clubului de la Valdai.

„De fapt lucrările (n.r. - testele) pentru noile rachete Sarmat sunt încheiate. Întrebarea e când vor fi încheiate procedurile administrative și birocratice, după care vom începe producția în masă a rachetelor și le vom introduce în serviciul de luptă. Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a precizat Putin.

Noua rachetă este capabilă să lovească ținte la distanțe lungi, folosind o gamă variată de traiecte de zbor.

Rușii susțin că racheta Sarmat are caracteristici unice, care îi permit să depășească în mod fiabil orice sistem de apărare antirachetă existent sau de perspectivă.

Președintele rus a mai adăugat că „toate tipurile de arme moderne” pe care le-a anunțat în urmă cu câțiva ani au fost practic dezvoltate.

În ceea ce privește Sarmat (Satan II) declarația lui Putin e cel puțin contradictorie. Recent șeful agenției ruse Roscosmos, la începutul lunii trecute, a declarat public că rachetele balistice intercontinentale Sarmat au fost deja introduse în serviciul de luptă, dar nu a oferit detalii.

 

Noile rachete balistice intercontinentale Sarmat (Satan II), în producția de masă după ce au eșuat la lansare?

 

2. Lansare de... (sarmat1_93066000.jpg)

Lansare-test a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Regiunea Arhangelsk, Rusia, 20 aprilie 2022. Foto: Ministerul rus al Apărării

Sarmat rămâne un proiect controversat. La începutul acestui an rușii au încercat o lansare a rachetei, într-o demonstrație de forță ca răspuns la vizita din februarie 2022 a președintelui american Joe Biden în Ucraina. 

Atunci, canalul rusesc de Telegram Linia operativă a informat că unul dintre locuitorii Regiunii Arhangelsk, care locuiește în imediata vecinătate a Cosmodromului Plesetsk, a declarat că el și mai mulți martori au observat ceva bâzâind în aer și lăsând o urmă în atmosferă, ceea ce amintește de lansarea unui anumit tip de rachetă.

A fost vorba de lansarea eșuată a unei rachete balistice intercontinentale Sarmat.

Se pare că, după ce prima lansare a rachetei din luna aprilie 2022 s-a soldat cu un succes, cea de-a doua a fost una eșuată.

Informația a fost confirmată și de canalul de televiziune american CNN, care a citat doi oficiali familiarizați cu această problemă. Potrivit părții americane, testul eșuat al rachetei balistice intercontinentale rusești ar fi avut loc pe 20 februarie, chiar în timp ce președintele Joe Biden se afla în Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Racheta Satan 2, operațională doar pe hârtie? Expert ucrainean: O singură lansare a fost reușită, ai nevoie de 10. Triada nucleară a Rusiei e într-o stare deplorabilă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel