Rusia își fortifică aerodromurile cu hangare, în timp ce tot mai multe state occidentale dau Ucrainei permisiunea să lovească ţinte ruseşti

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imaginea ilustrează 12 hangare noi care oferă adăpost pentru bombardierele Su-24 și pentru avioanele de luptă-bombardament Su-34. Sursa foto: X/MilAvia.
Imaginea ilustrează 12 hangare noi care oferă adăpost pentru bombardierele Su-24 și pentru avioanele de luptă-bombardament Su-34. Sursa foto: X/MilAvia.

Federația Rusă a început să construiască hangare de protecție pe aerodromul Marinovka din regiunea Volgograd, la aproximativ 300 de kilometri de granița cu Ucraina. Această acțiune are ca scop protejarea avioanelor rusești de eventualele atacuri cu drone și rachete. Imagini realizate recent din satelit, distribuite pe rețeaua de socializare X de către pagina MilitaryAviationInUa, indică apariția unor noi hangare proiectate pentru a proteja bombardierele Su-24 și avioanele de vânătoare-bombardament Su-34.

 

După cum precizează publicaţia Army Recognition, această măsură vine ca urmare a amenințărilor tot mai mari reprezentate de atacurile cu drone și rachete ucrainene. Potrivit unor surse, hangarele sunt destinate să protejeze aeronavele de submunițiile rachetelor balistice ATACMS. În plus, aceste construcții împiedică sateliții și alte sisteme de detecție optică să determine dacă un hangar este gol sau ocupat, sporind securitatea operațională.

Materialele utilizate pentru aceste hangare nu sunt specificate, dar aspectul lor sugerează o protecție minimă împotriva fragmentelor rezultate în urma exploziei.

Anterior, Rusia a suferit pierderi semnificative la capitolul aviație din cauza atacurilor repetate cu drone și rachete, aeronavele fiind distruse atunci când erau staționate în zone neprotejate. Eforturile anterioare de protecție au implicat acoperirea adăposturilor cu tablă profilată, care s-au dovedit a fi inadecvate din cauza grosimii lor limitate și a protecției limitate împotriva resturilor.

Această măsură vine ca urmare a amenințărilor tot mai mari reprezentate de atacurile cu drone și rachete ucrainene. Potrivit unor surse, hangarele sunt destinate să protejeze aeronavele de submunițiile rachetelor ATACMS lansate de forţele ucrainene. În plus, aceste construcții împiedică sateliții și alte sisteme de detecție  să determine dacă un hangar este gol sau ocupat, sporind securitatea operațională.

Materialele utilizate pentru aceste hangare nu sunt specificate, dar aspectul lor sugerează că oferă o protecție minimă împotriva fragmentelor rezultate în urma unui atac cu rachete de tip ATACMS. În ultimele luni, Rusia a suferit pierderi semnificative la capitolul aviație din cauza atacurilor repetate cu drone și rachete, aeronavele fiind distruse atunci când erau staționate în zone neprotejate.

Eforturile anterioare depuse de ruşi pentru protecția aeronavelor s-au rezumat la soluţii superficiale şi improvizaţii, care s-au dovedit a fi inadecvate.

 

Amenajarea acestor hangare are loc în contextul în care mai multe state europene au autorizat Ucraina să atace baze ruseşti

 

Construcția acestor hangare reflectă o schimbare de abordare a Rusiei cu privire la strategiile defensive, posibil ca răspuns la incidente din trecut, cum ar fi atacul asupra unui aerodrom din Krasnodar Krai, care a dus la dispersarea a aproximativ 40 de aeronave pe diferite aerodromuri mai îndepărtate de linia frontului. În ciuda acestor eforturi, absența adăposturilor specializate din beton armat continuă să lase aviația rusă vulnerabilă.

Amenajarea acestor construcții are loc în contextul în care mai multe state europene au autorizat Ucraina să atace baze aflate pe teritoriul Rusiei. Polonia și-a exprimat recent sprijinul pentru utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident pentru a ataca ținte de pe teritoriul rusesc. Cezary Tomczyk, adjunctul ministrului polonez al Apărării, a afirmat că Ucraina ar trebui să aibă libertatea de a folosi aceste arme fără restricții, inclusiv cele furnizate de Polonia.

Cu toate acestea, această poziție nu este împărtășită în totalitate de toți aliații europeni. Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus în mod clar utilizării de către Ucraina a armelor furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rusesc. Scholz a subliniat că livrările de arme germane sunt condiționate de reguli stricte pentru a împiedica escaladarea conflictului într-un război major.

În schimb, alte țări europene susțin permiterea efectuării de atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc. Letonia, de exemplu, a evidențiat faptul că unii aliați au permis deja Ucrainei să folosească arme fără restricții publice pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Ministrul leton de externe Baiba Braze a indicat că, deși această abordare nu este întotdeauna anunțată public, ea este aplicată în unele cazuri pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva unor ținte legitime din Rusia, în special instalații militare.

În plus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat aliații să reconsidere restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. El a subliniat că aceste restricții limitează capacitatea Ucrainei de a se apăra în mod eficient, în special împotriva atacurilor care își au originea chiar peste graniță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel