Rusia își face plinul în Asia: Șoigu a fost trimis în Coreea de Nord pentru a discuta, probabil, noi livrări de arme pentru Armata Rusă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Kim Jong Un și Serghei Shoigu vizitează o expoziție de arme în Phenian, Coreea de Nord, la 26 iulie 2023. Sursa Foto: Korean Central News Agency.
Kim Jong Un și Serghei Shoigu vizitează o expoziție de arme în Phenian, Coreea de Nord, la 26 iulie 2023. Sursa Foto: Korean Central News Agency.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu a vizitat vineri Coreea de Nord. 

Șoigu a ajuns vineri în Coreea de Nord, unde a fost primit de liderul nord-coreean Kim Jong-un, a informat UPravda care amintit și de recenta vizită a președintelui rus Vladimir Putin în RPDC și semnarea acordului de parteneriat strategic.

Acordul de asistență reciprocă, semnat de cei doi dictatori cu doar câteva luni în urmă, prevede că Rusia și Coreea de Nord se vor ajuta militar în cazul în care una dintre părți consideră că a fost atacată.

Este foarte posibil ca vizita lui Șoigu să ducă la noi livrări masive de arme nord-coreene către Armata rusă, așa cum s-a întâmplat și după turneul fostului ministru rus al apărării care a mers în luna august în Iran. 

În același timp, RPDC și-a testat armele joi, după o pauză de mai bine de două luni: a tras mai multe rachete balistice neidentificate cu rază scurtă de acțiune din vecinătatea capitalei, care au zburat aproximativ 360 de kilometri și au aterizat în Marea lui Japonia.

Vineri, Coreea de Nord a arătat pentru prima dată imagini cu centrifuge care îmbogățesc uraniul pentru bombele sale nucleare. În timpul unei vizite la Institutul de Arme Nucleare, unde sunt amplasate centrifugele, Kim Jong Un a cerut o creștere a arsenalului nuclear, deoarece amenințările nucleare împotriva RPDC ale „forțelor vasale conduse de imperialiștii americani” au depășit o linie roșie. În același timp, ajutorul pentru programul nuclear este adesea menționat ca una dintre forțele motrice din spatele cooperării Coreei de Nord cu Rusia.

 

Șoigu a fost și în Iran la cumpărături

 

În luna august, Shoigu a fost și în Iran pentru a consolida și a aprofunda cooperarea. Teheranul furnizează armatei ruse drone de atac și recunoaștere Shahed de proveniență iraniană și a vândut, de asemenea, o licență pentru producția de drone, care sunt acum asamblate în Rusia.

Vizita lui Șoigu a avut pe agendă probleme de securitate, cooperare economică, securitate globală și regională, dar cel mai probabil că acesta a fost trimis la Teheran pentru a impulsiona livrările de arme iraniene către Armata Rusă. Rezultatul s-a văzut zilele trecute, când oficialii occidentali că Iranul a livrat deja primele sute de rachete balistice Fath-360.

Pentru atacurile din Ucraina, rușii folosesc și muniție de artilerie iraniană și, potrivit unor surse, și bombe ghidate. Cel mai recent, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice. Potrivit informațiilor ucrainene, erau 200 de rachete Fath 360 cu rază scurtă de acțiune.

În ultimii ani, Rusia și Iran și-au consolidat și aprofundat, în mod special, cooperarea militară. Teheranul furnizează armatei ruse drone de atac și recunoaștere Shahed de proveniență iraniană și a vândut, de asemenea, o licență pentru producția de drone, care sunt acum asamblate în Rusia.

În plus, rușii folosesc muniție de artilerie iraniană și, potrivit unor surse, bombe ghidate pentru atacurile din Ucraina.

La rândul său, Iranul extinde în mod semnificativ instalațiile de producție de rachete balistice în zona bazei militare Modares și a complexului de producție de rachete Khojir, potrivit Reuters. Extinderea producției a fost precedată de un acord din octombrie 2022 prin care Iranul a fost de acord să furnizeze Rusiei rachete.

Potrivit oficialilor americani, Teheranul furnizează și rachete rebelilor Houthi yemeniți și miliției șiite libaneze Hezbollah.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel