“În anul 2020, mijloacele aflate în serviciul de luptă în cadrul sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete și mijloacele specializate ale sistemului pentru controlul spațiului cosmic și apărării antirachetă au descoperit peste 80 de lansări ale unor rachete balistice și rachete cu destinație cosmică, străine și autohtone”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.
Potrivit reprezentanților acestuia, în prezent, are loc dezvoltarea eșalonului terestru al sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete, respectiv a rețelei de stații de radiolocație de tip Voronezh.
“Continuă lucrările de construire a unei noi stații de radiolocație în Regiunea Murmansk. De asemenea, în acest an, va fi finalizată construirea stației de radiolocație Voronezh în Republica Komi”, s-a precizat la Ministerul rus al Apărării.
După cum a anunțat agenția Interfax, încă un radar al sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete va fi construit la Sevastopol, în Peninsula Crimeea.
În prezent, șapte stații de radiolocație de tip Voronezh se află în serviciul de luptă, pentru controlul direcțiilor periculoase în ceea ce privește un eventual atac cu rachete balistice. Acestea sunt instalate în Regiunile Leningrad, Kaliningrad, Irkutsk și Orenburg, precum și în Ținuturile Krasnodar, Krasnoiarsk și Altai.
Stațiile de radiolocație dincolo de linia orizontului de tip Voronezh lucrează în diferite benzi de unde radio. Acestea sunt capabile să descopere obiecte cosmice, balistice și hipersonice.
Referindu-se la eșalonul cosmic al sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au informat despre modernizarea punctului de conducere al acestuia.
“În cadrul procesului de perfecționare a eșalonului cosmic al sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete, a fost efectuată modernizarea integrală a punctului de conducere a acestuia“, au menționat reprezentanții ruși.
În același timp, aceștia au precizat că “a fost realizată etapa a doua de desfășurare a grupării orbitale a Sistemului Cosmic Integrat, care va deveni baza eșalonului cosmic al sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete. În acest mod, va fi crescută eficiența și fiabilitatea informațiilor de avertizare a conducerii politico-militare a țării în ceea ce privește amenințarea rachetelor“.
Gruparea orbitală a sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete va fi formată, în perspectivă, din 10 aparate cosmice de tip Tundra, care vor fi desfășurate până în anul 2024.
Comentariul autorului: Sistemul rusesc de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete este format din două eșaloane: cel cosmic, ce include în prezent patru sateliți Tundra, și cel terestru, care este format dintr-o rețea de șapte stații de radiolocație de tip Voronezh, care acoperă cu câmpul lor de radiolocație toate direcțiile periculoase pentru lansările de rachete. Destinația de bază a sistemului constă în detectarea, în cel mai scurt timp posibil, și escortarea rachetelor balistice, care vizează teritoriile Federației Ruse sau aliaților acesteia.
În ceea ce privește eșalonul cosmic al sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete trebuie spus faptul că lansarea și plasarea pe orbită a sateliților de tip Tundra s-a realizat în 2015, 2017, 2019 și 2020. Prin lansarea pe 22 mai de pe Cosmodromul Plesetsk a celui de-al patrulea aparat cosmic de tip Tundra, din cadrul Sistemului Cosmic Integrat Kupol, s-a format structura minimă a acestuia, care permite urmărirea oricăror lansări de rachete balistice sau rachete cu destinație cosmică de pe teritoriul Statelor Unite.
Stațiile de radiolocație de tip Voronezh lucrează în gamele de unde metrice, decimetrice și centimetrice, având o rază de acțiune de aproximativ 6.000 de kilometri. În funcție de gama de unde în care lucrează, stațiile Voronezh au fost dezvoltate în versiunile Voronezh-M (metrice), Voronezh-DM (decimetrice) și Voronezh-SM (centimetrice). La acestea se adaugă versiunile Voronezh-VP, dezvoltată pe baza stației Voronezh-M, și Voronezh-MSM, care lucrează pe unde metrice și centrimetrice.
În prezent, în serviciul de luptă în Federația Rusă se află șapte stații de radiolocație de tip Voronezh, dislocate astfel:
- Lekhtusi (Regiunea Leningrad): Voronezh-M;
- Armavir (Ținutul Krasnodar): Voronezh-DM;
- Pionersky (Regiunea Kaliningrad): Voronezh-DM;
- Usolie-Sibirskoe, Mishelevka (Regiunea Irkutsk): Voronezh-M;
- Eniseysk (Ținutul Krasnoyarsk): Voronezh-DM;
- Barnaul (Ținutul Altai): Voronezh-DM;
- Orsk (Regiunea Orenburg): Voronezh-M.
Până în anul 2022, urmează să mai fie date în exploatare două stații de radiolocație în nordul Federației Ruse, la Vorkuta, Republica Komi (Voronezh-SM) și Olenogorsk, Regiunea Murmansk (Voronezh-VP).
De asemenea, potrivit planurilor curente, în anul 2021, la Sevastopol, va începe construirea unei stații de radiolocație de tip Voronezh, care va lucra în gama undelor metrice. Finalizarea lucrărilor este estimată în anul 2024.
În concluzie, se poate constata că Rusia va încheia constituirea integrală a sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete în anul 2024. La acea dată, componenta terestră va include 10 stații de radiolocație de tip Voronezh, iar componenta cosmică 10 sateliți de tip Tundra.
În încheiere, este interesant de remarcat faptul că, în cadrul bilanțului anului de instrucție 2020, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 21 decembrie, că, în anul 2021, la Sevastopol va începe construirea stației de radiolocație Yakhroma, fără să ofere alte detalii. Până în prezent, “misterul” din jurul acestei declarații nu a fost lămurit. Reprezentanții ruși nu au clarificat dacă ministrul s-a referit la stația de tip Voronezh sau dacă este vorba despre o stație de tip nou. Din sursele deschise nu au fost obținute informații care să certifice faptul că partea rusă a dezvoltat o nouă stație de radiolocație, de tip Yakhroma, ce ar urma să fie instalată în Crimeea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News