Rusia îşi dezvoltă prezenţa militară în Africa, profitând de disputele diplomatice ale ţărilor din regiune cu puterile occidentale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia îşi dezvoltă prezenţa militară în Africa, folosindu-se de lipsa de securitate şi disputele diplomatice ale ţărilor din regiune cu puterile occidentale ca de o trambulină pentru a se extinde pe continent.

Din Libia şi  Nigeria şi până în Etiopia şi Mali, Moscova a construit în ultimii ani alianţe strategice militare cheie şi un profil public din ce în ce mai favorabil în Africa.

Esenţial pentru acest efort este oferirea de alternative ţărilor care au devenit nemulţumite de parteneriatele diplomatice occidentale.

Al doilea Summit Rusia-Africa este programat pentru 2022. La summitul inaugural de la Sochi din 2019, preşedintele Vladimir Putin a jurat că Rusia ”nu va participa la o nouă ”repartizare ”a bogăţiei continentului, ci mai degrabă, se va angaja într-o competiţie pentru cooperarea cu Africa.

Prin intermediul ONU, Rusia a oferit, de asemenea, ajutor sub formă de asistenţă medicală şi medicală, alături de sprijinul său comercial, economic şi militar în creştere de pe continent, relatează CNBC, citat de News.ro.

Numai în ultimele două luni, Rusia a semnat acorduri de cooperare militară cu Nigeria şi Etiopia, cele două naţiuni fiind cele mai populate din Africa.

Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm estimează că Africa a atras 18% din exporturile ruseşti de arme între 2016 şi 2020.

Mercenarii ruşi au oferit, de asemenea, asistenţă directă guvernelor din Libia şi Republica Centrafricană (RCA), potrivit ONU.

Cu toate acestea, Kremlinul a negat legăturile cu grupul Wagner, o organizaţie paramilitară despre care ONU afirmă că ar ajuta la încălcarea drepturilor omului în regiune.

”Un grup de instructori ruşi a fost trimis în RCA la cererea liderilor săi şi cu ştiinţa Comitetului de sancţiuni al Consiliului de Securitate al ONU asupra RCA, înfiinţat prin Rezoluţia 2127”, a declarat în iulie o declaraţie a ministerului rus de externe.

Niciunul dintre ei nu ar fi luat parte la operaţiuni de luptă.

Reuters a relatat în iulie că parlamentarii americani au blocat o vânzare planificată de 1 miliard de dolari către Nigeria, din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului de către guvern.

Mai puţin de o lună mai târziu, Rusia a semnat un acord cu administraţia preşedintelui Muhammadu Buhari pentru a furniza echipament militar, instruire şi tehnologie forţelor nigeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel