Rusia își consolidează arsenalul nuclear. De asemenea, Putin încearcă să obţină rachete balistice din Iran

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachete balistice intercontinentale Topol-M
Rachete balistice intercontinentale Topol-M

Rusia îşi sporeşte şi îşi modernizează arsenalul nuclear, a declarat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un moment în care preşedintele rus Vladimir Putin sugerează în mod repetat că ar putea folosi arme nucleare. 

Declaraţiile dlui Austin sunt în conformitate cu un document recent de politică a Pentagonului privind armele nucleare.

Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor.

Împreună, Rusia şi Statele Unite deţin împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare ale lumii - suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori. "De asemenea, Rusia îşi modernizează şi îşi sporeşte arsenalul nuclear", a declarat Lloyd Austin.

Vineri, Vladimir Putin a promis, la o conferinţă de presă, că orice ţară care ar îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului. Liderul rus a spus că Rusia nu are mandat pentru a lansa un prim atac nuclear preventiv, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei asigură că aceasta poate răspunde în forţă dacă va fi vreodată atacată.

Pe 21 septembrie, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că nu blufează când a spus că va fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia. Pe 30 septembrie, el a spus că SUA a creat un precedent lansând două bombe atomice asupra Japoniei în 1945. Oficialii ruşi spun că Occidentul a interpretat greşit în mod repetat declaraţiile liderului de la Kremlin. SUA a avertizat Rusia cu privire la consecinţele oricărei utilizări a armelor nucleare. 

 

Moscova încearcă să obţină rachete balistice din Iran

 

Rusia încearcă să obţină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, şi oferă în schimb autorităţilor de la Teheran un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic, a declarat vineri ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward.

Oficialul britanic a mai spus că, începând cu luna august, Iranul a transferat sute de drone - cunoscute şi sub denumirea de vehicule aeriene fără pilot (UAV) - în Rusia, care le-a folosit pentru "a ucide civili şi a ataca ilegal infrastructura civilă" din Ucraina.

Autorităţile iraniene neagă că au furnizat dronele Rusiei, iar armata rusă a negat că forţele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

"Rusia încearcă acum să obţină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice", le-a spus dna Woodward jurnaliştilor. "Suntem îngrijoraţi de faptul că Rusia intenţionează să ofere Iranului componente militare mai avansate, ceea ce îi va permite Iranului să-şi consolideze capacitatea de înarmare", a spus ea.

Oficiali dn SUA au declarat miercuri că au sesizat continuarea livrărilor de drone iraniene către Rusia, dar că administraţia de la Washington nu are dovezi că Iranul a transferat în Rusia rachete balistice pentru a fi folosite împotriva Ucrainei. 

ONU examinează "informaţiile disponibile" despre acuzaţiile conform cărora Iranul a furnizat Rusiei drone, a afirmat secretarul general Antonio Guterres într-un raport către Consiliul de Securitate de la începutul acestei săptămâni, în condiţiile în care se confruntă cu presiuni occidentale de a trimite experţi în Ucraina pentru a inspecta dronele doborâte. Autorităţile din Marea Britanie, Franţa, Germania, Statele Unite şi Ucraina spun că livrarea de drone iraniene către Rusia încalcă o rezoluţie din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU care consacra acordul nuclear cu Iranul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel