Aviația strategică rusă a început să atace Ucraina nu din regiunea Mării Caspice, ci din regiunea Rostov, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, în emisiunea Teleton.
Potrivit acestuia, bombardierele strategice rusești continuă să lanseze rachete Kh-101 și Kh-555, dar acum o fac din regiunea Rostov, și nu din Marea Caspică.
"Adică mai aproape. Acest lucru ne lasă mai puțin timp sa reacționăm la lansare", a declarat Ignat.
El a explicat că racheta zboară cu o viteză de 900 km/h, iar dacă este lansată din regiunea Mării Caspice, atunci Forțele Aeriene au mai mult timp să reacționeze, iar oamenii au mai mult timp să coboare în adăpost.
Ignat a declarat că, în prezent, principalul obiectiv al rușilor este infrastructura energetică critică a Ucrainei.
În această dimineață s-au înregistrat explozii puternice la Kiev, Jitomir, Harkov, Dnipro și Krivoi Rog.
Comentariul autorului: Atunci când executau lansările din zona caspică, bombardierele rusești erau în afara zonei de înaltă alertă a apărării antiaeriene rusești instituită în regiunile limitrofe graniței cu Ucraina. Datorită situației tensionate specifice războiului, s-a înregistrat, în această vară cel puțin un caz în care rușii și-au doborât propriul avion de luptă.
Probabil, noul comandant al forțelor rusești din Ucraina, generalul Surovikin, care a deținut până acum o lună funcția de comandant al Forțelor Aeriene, a apreciat că bombardierele strategice se pot apropia mai mult de Ucraina, în zona regiunii Rostov, Donbasul ocupat fiind o zonă tampon suficient de mare pentru ca aeronavele să poată opera în siguranță.
Deși purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, nu precizează explicit, probabil, bombardierele strategice rusești, folosite în atacuri, au fost și ele redislocate pe un aerodrom din regiunea Rostov și nu doar survolează regiunea.
Această mutare a avioanelor este necesară pentru a realiza cu adevărat surpriza, deoarece deplasarea lor din altă zonă ar fi detectată de radarele ucrainene, iar sistemul de apărare antiaeriană ar intra mai din timp în stare de vigilență maximă.
În plus, prezența bombardierelor rusești și în alte locații decât cele cunoscute, oferă forțelor ruse mai multă imprevizibilitate și elasticitate, prin folosirea mai multe locații din care poate ataca. Desigur toate acestea sunt asociate cu riscuri mai mari în fața posibilelor atentate ale forțelor speciale ucrainene și chiar doborârii de sistemele antiaeriene proprii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News