Rusia își arată colții: Lansatoarele nucleare Yars au fost scoase pe rutele de patrulare pentru ”acțiuni de manevră”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă RS-24 Yars / Ministerul rus al apărării, telegram
Rachetă RS-24 Yars / Ministerul rus al apărării, telegram

Rusia scoate lansatoare de rachete nucleare Yars pentru o serie de exerciții mai puțin obișnuite: lansatoare autonome ale Yars PGRK au fost desfășurate pe rutele de patrulare.

Ministerul rus al apărării a anunțat, luni, că a desfășurat lansatoarele autonome ale ”Yars” din Novosibirsk pe rutele de patrulare de luptă.

Anunțul sugerează că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei.

O strategie de descurajare nucleară care aduce mai mult a intimidare, dacă ne raportăm la amenințările repetate cu arma nucleară, venite de la Kremlin. Amintim un episod petrecut la două zile după invadarea Ucrainei, pe 26 februarie 2022, atunci când Moscova a scos pe drumurile publice o coloană formată din lansatoare Yars. Marșul de 400 de km a fost ”parte din pregătirile pentru parada de 9 Mai”.

Și de data această, Rusia urmărește să sperie Occidentul cu utilizarea armelor nucleare. Totuși, faptul că Ministerul rus al Apărării a declarat că lansatoarele sistemului "Yars" au fost scoase pe rutele de patrulare NU înseamnă neapărat că aceste sisteme sunt imediat puse în serviciu de luptă activ.

Sistemele mobile Yars pot rămâne în patrulare pe teren pentru a spori capacitatea de supraviețuire în fața unui potențial atac preventiv, făcându-le dificil de localizat și neutralizat.

 

Trecerea în serviciu de luptă

 

De obicei, patrularea este o etapă care poate precede serviciul de luptă activ. Așa cum recunosc și experții ucraineni, probabilitatea utilizării acestui complex de către ruși este, de fapt, zero. Nu este exclus să fie vorba despre antrenament regulat, verificarea capacității de luptă sau schimbarea sarcinii de luptă, declară expertul militar Oleg Zhdanov, pentru Focus.ua.

Punerea în serviciu de luptă a sistemelor nucleare ”Yars” de către Rusia ar semnifica faptul că aceste sisteme de rachete balistice intercontinentale (ICBM) au fost pregătite pentru a fi utilizate în operațiuni militare.

Aceasta este etapa finală, în care sistemele sunt complet echipate cu focoase nucleare și pregătite pentru lansare imediată.

Evident o astfel de măsură ar reprezenta o escaladare majoră și fără precedent a tensiunilor internaționale, dar oficialii occidentali au declarat în mod repetat că nu au fost observate modificări în ceea ce privește nivelul de alertă al forțelor strategice rusești.

Sistemul ”RS-24 Yars” este o versiune modernizată a rachetelor ”Topol-M”, fiind echipat cu mai multe focoase nucleare (independente) pe o singură rachetă, care pot lovi ținte separate. Are o rază de acțiune care ar putea ajunge până la 16.000 de km. Potrivit experților, există două tipuri de astfel de sisteme - cele mobile, pe lansatoare și cele fixe, depozitate în silozuri.

 

Posibila noua doctrină nucleară a Federației Ruse

Rachetă RS-24 Yars, lansată de la cosmodromul Plesetsk / Ministerul rus al apărării, facebook

Miercuri, 25 septembrie, în cadrul primei ședințe deschise a Consiliului de Securitate al Rusiei privind descurajarea nucleară, Putin a spus că Federația Rusă își actualizează doctrina nucleară pentru a face „clarificări” cu privire la condițiile prealabile pentru utilizarea de către Rusia a armelor nucleare.

În versiunea nouă a doctrinei nucleare, care încă nu a fost aprobată, agresiunea împotriva Federației Ruse de către orice stat non-nuclear „cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear” se propune să fie considerată drept atac comun al acestora asupra Rusiei.

În plus, după actualizarea doctrinei, Federația Rusă poate folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Belarusului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel