“Pe 07 mai în acest an, a fost semnat decretul privind introducerea în dotare a rachetei balistice intercontinentale Bulava”, a precizat Solomonov.
Agenția Tass informase încă din 2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, pe baza rezultatelor testelor de succes din 2018, sistemul de rachete D-30 cu rachete balistice intercontinentale Bulava a fost introdus în dotarea Forțelor Navale, așa cum arăta și DefenseRomania.
Însă, această informație nu a fost confirmată oficial.
Bulava este o rachetă rusească cu combustibil solid, în trei trepte, concepută pentru echiparea submarinelor cu propulsie nucleară din clasa Borei (Proiect 955). Fiecare submarin de acest tip poartă 16 rachete balistice intercontinentale Bulava. Bătaia maximă a rachetei este de 9.300 de kilometri. Aceasta poate transporta până la 10 ogive nucleare cu țintire individuală, capabile să schimbe traiectoria de zbor în altitudine și în direcție.
Racheta a fost dezvoltată începând din anul 1998, iar prima lansare a fost efectuată în 2004. În perioada 2006-2009, au avut loc o serie de lansări nereușite, dintre care unele s-au încheiat cu explozia rachetei. Un alt eșec a fost înregistrat în 2013. În anul 2010, comandantul Forțelor Navale ale Federației Ruse de la acea vreme, amiralul Vladimir Vysotsky, a declarat că motivul lansărilor de testare nereușite a constat în încălcarea tehnologiilor de producție. De asemenea, în 2013, o sursă a cotidianului Kommersant a indicat faptul că o comisie de stat, condusă de comandantul-șef al Forțelor Navale, amiralul Viktor Chirkov, care investiga ultimul incident, a ajuns și ea la concluzia că principala cauză a lansării nereușite a fost reprezentată de un defect de producție.
În total, până la sfârșitul anului 2022, au fost efectuate 40 de lansări-test ale rachetei balistice intercontinentale Bulava. Începând din 2013, testele au fost efectuate în mod regulat, toate acestea fiind reușite.
Președintele rus, Vladimir Putin, a remarcat în decembrie 2022 că racheta mărește în mod semnificativ capacitățile componentei navale a Forțelor Nucleare Strategice.
În noiembrie 2023, o rachetă Bulava a fost lansată de pe submarinul nuclear Împăratul Alexandru al III-lea, ca parte a testelor acestuia din urmă. Lansarea a fost considerată reușită, lovind ținta amplasată în poligonul Kura din Peninsula Kanchatka.
Yuri Solomonov a fost numit proiectant-șef pentru rachetele strategice cu combustibil solid în mai 2015. Acesta lucrează la MIT din 1971, avansând de la funcțiile de inginer și până la CEO. În anul 2021, Solomonov a demisionat din funcția de director general al institutului, dar și-a păstrat postul de proiectant-șef. Dezvoltările principale ale MIT includ rachetele balistice intercontinentale Topol, Topol-M și Yars.
Comentariul autorului: Racheta R-30 Bulava, cunoscută și sub denumirile de 3M30, RSM-56 și SS-N-32, este întrebuințată de complexul D-30 instalat pe submarinele nucleare cu destinație strategică din clasele Borei și Borei-A. Inițial, oficialii ruși au stabilit ca noua rachetă să echipeze și submarinele din clasa Akula (Proiect 941). Cu toate acestea, în anul 2012 s-a decis abandonarea modernizării submarinelor de acest tip.
În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de șapte submarine din clasele Borei și Borei-A.
Astfel, în perioada 2013-2014, Șantierul naval Sevmash din Sevrodvinsk a furnizat Forțelor Navale primele trei submarine nucleare strategice din clasa Borey (K-535 Yuri Dolgoruky, K-550 Alexander Nevsky și K-559 Vladimir Monomah).
Începând din anul 2020, au fost efectuate livrări de submarine modernizate din clasa Borey-A, fiind furnizat câte un submarin de acest tip în fiecare an, respectiv K-549 Prințul Vladimir în iunie 2020, K-552 Prințul Oleg în decembrie 2021, Generalissimus Suvorov în decembrie 2022 și K-554 Împăratul Alexandru al III-lea în decembrie 2023.
Probabil că, furnizarea celui de-al cincelea submarin din clasa Borey-A, respectiv al patrulea din producția de serie, Prințul Pozharsky, care a fost lansat la apă pe 03.02.2024, este planificată pentru luna decembrie 2024.
Următoarele două submarine, Dmitri Donskoy și Prințul Potemkin, aflate în diverse stadii de construcție, vor fi introduse în dotarea Forțelor Navale în 2026 și 2027.
Deși inițial reprezentanții militari ruși au intenționat să construiască în total 10 submarine din clasele Borey și Borey-A, numărul acestora a fost extins la 12. Astfel, în acest an, va începe construirea următoarelor două submarine Borey-A, pentru care a fost încheiat un contract între Ministerul rus al Apărării și Șantierul naval Sevmash.
Submarinele de acest tip urmează să fie împărțite în mod egal între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific, respectiv câte șase unități pentru fiecare. În prezent, Flota de Nord dispune de două submarine Borey/Borey-A, iar Flota din Oceanul Pacific de cinci submarine de acest tip. Următoarele trei submarine planificate pentru introducerea în înzestrare vor fi destinate Flotei din Oceanul Pacific.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News