Satelitul Sentinel-1 al Agenției Spațiale Europene a capturat imagini pe 24 noiembrie, fapt care îi lasă pe experți perplecși. Misterul constă în a descifra dacă imaginile prezintă utilizarea unui sistem de război radio-electronic sau un puternic sistem radar.
Scopul acestei activități pare a fi creșterea robusteții strategiilor defensive împotriva atacurilor cu drone și vehicule maritime fără pilot pe care Ucraina le utilizează intens în ultima perioadă pentru a ataca infrastructura militară rusa din Crimeea ocupată. Se poate deduce că aceste măsuri vizează în principal consolidarea protecției infrastructurii și a instalațiilor esențiale din peninsulă.
Analiştii militari de publicaţia BulgarianMilitary sugerează că nu trebuie să ne grăbim să concluzionăm ca interferența electromagnetică pe care Satelitul Sentinel-1 a obsercat-o indică prezenţa unui nou sistem radar rusesc în Sevastopol.
Există o probabilitate destul mare că acesta să fie un sistem radar fix şi nu unul mobil, dar nou încorporat în apărarea aeriană a Crimeei. Această ipoteză devine cu atât mai plauzibilă dacă luăm în considerare faptul că sediul central al Flotei Mării Negre se află în Sevastopol, care a fost vizat, împreună cu mai multe submarine și nave ale flotei rusești, de atacuri cu drone.
De asemenea, analistul OSINT Damien Symon a observat, pe baza unor imagini din satelit, activitatea sistemelor ruseşti de război electronic din Sevastopol, principala bază operațională a Flotei ruse a Mării Negre, relatează Naval News. Analistul precizează că ruşii încearcă să ducă în eroare sistemul AIS (n.a. utilizat de serviciile de trafic naval) - datele de identificare a mai multor nave și ambarcațiuni s-au "teleportat" de pe mare la 8 km pe uscat.
Ce sisteme radar utilizează Rusia pentru a genera interferențe electromagnetice atât de puternice?
Două sisteme radar din Rusia, și anume Voronej - în versiunile Voronej-DM și Voronej-M și Nebo-M - sunt atât de puternice încât pot împiedica sateliţii să monitorizeze zona în care sunt amplasate.
Trebuie precizat că sistemele radar care dezvoltă o interferență electromagnetică atât de puternică pot deteriora sau distruge rețele de comandă și control prin bruiaj, împiedicând activitatea sistemelor de comunicații militare.
Tacticile implică un joc de-a șoarecele și pisica între Rusia și Ucraina, reflectând războiul invizibil purtat pe frecvențe radio. Utilizarea tehnologiilor emergente exemplifică și mai mult peisajul în evoluție al războiului electronic în regiune.
Sistemul Voronej generează interferențe electromagnetice foarte puternice. În special, amploarea acestor activități este impresionantă. Semnale de interferență au fost detectate, de asemenea, în regiunea Yevpatoria, ceea ce indică puterea semnificativă a echipamentelor utilizate.
Ambele versiuni ale sistemului Voronej pot genera interferențe electromagnetice pe o rază de peste 150 km. Sistemele Voronezh-DM și Voronezh-M sunt capabile să emită unde electromagnetice puternice care pot perturba sau interfera cu dispozitivele electronice și sistemele de comunicații din apropiere. Interferențele sunt cauzate de transmiterea de către radare a undelor radio de înaltă frecvență, care pot crea câmpuri electromagnetice care interferează cu funcționarea normală a echipamentelor sensibile pe o rază de 150 km.
Sistemul radar Voronej-DM, de exemplu, este proiectat pentru detectarea și urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. Pe o rază de 150 km undele electromagnetice emise de radar pot interfera cu diverse dispozitive electronice, cum ar fi radiourile, televizoarele și chiar unele rețele de comunicații. Interferența apare atunci când undele electromagnetice ale radarului perturbă transmiterea și recepția normală a semnalelor de către aceste dispozitive.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News