„Rusia vrea să bombardeze până la pământ orașul Harkov”, a spus ea, marți, citată de publicația germană NTV.
Ministrul a subliniat că Occidentul trebuie să facă și mai mult, în timp ce Germania a rămas fără rachete.
Orașul ucrainean Bahmut, distrus complet după mai bine de 9 luni de asediu rus. Aceeași soartă a avut-o și Avdiivka. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
„Din păcate, stocurile propriilor noastre sisteme, în special Patriot, sunt deja practic epuizate. Este necesar să facem o evaluare a tuturor sistemelor Patriot din Europa și din întreaga lume pentru a înțelege de unde putem livra rapid ceva Ucrainei. Sper că putem oferi informații suplimentare public despre acest lucru la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările "Big Seven", a spus Baerbock.
Întâlnirea șefilor de diplomații ai țărilor G7 este programată să se desfășoare, în perioada 17 – 19 aprilie, la Capri în Italia.
Apărarea antiaeriană în Ucraina
Anterior, președintele Volodymyr Zelenskyi a spus că Ucraina are un anumit stoc de rachete pentru apărarea antiaeriană. Cu toate acestea, la o intensitate mare a bombardamentelor, acestea ar putea să nu fie suficiente.
Presupusa ofensivă asupra Harkovului - o posibilă dezinformare strategică acoperită cu intensificarea campaniei aeriene rusești
Loviturile asupra Harkovului s-au intensificat din decembrie 2023 iar de atunci, orașul a suferit în urma unui număr mare de atacuri cu rachete și drone. Dar atacul din 27 martie a fost poate punctul de cotitură: pentru prima dată orașul a fost lovit de o bombă (cu efect distructiv mare) cu planare, lansată dintr-un avion. Atacul respectiv a avut loc la cinci zile după ce rachetele au distrus aproape toate instalațiile energetice ale Harkovului. Surse militare ucrainene spun că Rusia a decis să transforme Harkovul într-o „zonă gri”, potrivit The Economist. În acest fel, populația ar fi obligată să-l părăsească datorită lipsei resurselor elementare de supraviețuire.
Alți analiști militari consideră că Rusia nu va avea prea curând capacitatea să atace Harkovul la un nivel care să conteze. De altfel, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a spus că eventuala ofensivă ar fi o mare greșeală pentru ruși. Intensificarea bombardamentelor s-ar încadra de fapt într-o operație informațională rusească, potrivit căreia Harkovul va fi atacat.
Operația respectivă ar avea ca scop atragerea către oraș de resurse militare ucrainene în general, nu doar de apărare antiaeriană, pentru a nu fi trimise pe front în alte direcții unde este stringentă nevoie. Oricum, vehicularea în mass-media a acestei ipoteze de posibil atac, chiar dacă se știe că este operație informațională, va atrage unele resurse de apărare suplimentare către Harkov. Șeful spionajului militar ucrainean, Kirill Budannov, a precizat, recent, că eforturile principale rusești de pe front sunt axate, momentan, pentru a înainta spre orașul Pokrovsk (aproximativ 40 km V-NV de Avdiivka, unde este acum frontul) și de a ocupa localitatea Chasiv Yar, situată la 4 km vest de Bahmut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News