Rusia intenționează să reia producția de rachete balistice nucleare cu rază medie și scurtă de acțiune

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Rusia încearcă să reia producția de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune care vor utiliza focoase nucleare. Președintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru în timpul unei videoconferințe cu membrii Consiliului de Securitate.

Potrivit lui Putin, acest pas se datorează faptului că Statele Unite, fără a se retrage oficial din Tratatul INF, au început să dezvolte rachete cu o rază de acțiune de peste 500 km ca parte a sistemelor tactice terestre.

De aceea, Rusia intenționează acum să răspundă la aceste acțiuni ale Statelor Unite și să reia producția de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune pentru a se pregăti pentru acțiunile provocatoare ale Statelor Unite și NATO.

"Statele Unite s-au retras din acest tratat sub un pretext fals și au anunțat că vor produce astfel de sisteme de rachete", a spus Putin.

De asemenea, el a făcut referire la recentele exerciții americano-daneze, când Marina SUA și Garda Națională a Armatei daneze au efectuat o desfășurare a sistemului Mk.70 pe insula Bornholm.

Ministerul Apărării al Regatului Danemarcei a precizat că desfășurarea sistemului a fost un exercițiu de antrenament pentru unitățile americane și nu a avut nimic de-a face cu creșterea amenințării maritime în Marea Baltică.

Putin a mai spus că Statele Unite au desfășurat deja aceste sisteme în Filipine, ceea ce dezavantajează Rusia.

Trebuie remarcat faptul că, la rândul lor, reprezentanții Pentagonului și NATO subliniază că Rusia are de mult timp rachete care încalcă Tratatul INF, deoarece raza maximă de acțiune a rachetei 9M729 la sistemul de rachete Iskander este mult mai mare.

Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) a interzis utilizarea rachetelor nucleare și convenționale terestre cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Când liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Reagan l-au semnat în 1988, a fost considerat un punct de referință în domeniul controlului armelor. Dar, Statele Unite s-au retras din pact în 2019, invocând încălcări din partea Rusiei.  Adoptarea de către Rusia a rachetei 9M729 a fost cea care a condus la retragerea SUA din tratat și la începerea dezvoltării propriilor sisteme.

Trebuie remarcat faptul că, pe lângă Statele Unite și Rusia, China produce, de asemenea, rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, care, pe lângă lansatoarele terestre, acestea sunt montate pe aeronave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel