Rusia intenționează să refacă nava de desant Minsk, avariată în urma unui atac cu rachete al forțelor armate ucrainene asupra Sevastopolului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rușii intenționează să înceapă lucrările de reparare la nava de desant Minsk din clasa Ropucha, distrusă anterior în urma unui atac cu rachete Storm Shadow, lansate de aviaţia  ucraineana. Surse ale agenției ruse de știri TASS au declarat că repararea navei ar trebui să înceapă în 2024. "Nava se află la cheu, fiind serios avariată. Reparațiile vor începe în acest an, decizia a fost deja luată", a declarat sursa. Cu toate acestea, presa rusă nu are nicio confirmare oficială a acestor informații.

După cum s-a raportat anterior tot de presă rusă, a fost luată în considerare posibilitatea de a repara nava de desant Minsk. Lucrările de restaurare implicau utilizarea mai multor componente ale navei de desant Kostiantin Olshanski, care are același design. Această navă a aparținut Ucrainei înainte de război.

În 2014, după ocuparea Crimeea de către Rusia, Forţele Navale Ucrainene au abandonat aproximativ 20 de nave în porturile din peninsulă, inclusiv nava de desant Kostiantin Olshanski.

Este demn de remarcat faptul că, la 13 septembrie 2023, nava de desant Minsk a fost grav avariată în urma unui atac cu rachete, iar restaurarea să va fi o sarcină dificilă pentru ruși.

În acea zi, Ucraina a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra șantierului naval din Sevastopol, unde nava de desant Minsk și submarinul Rostov-on-Don erau supuse unor lucrări de reparații.

După cum este cunoscut, în cursul anului trecut, pe 13 septembrie, Ucraina a executat un atac cu rachete de croazieră asupra Sevmorzavod, unde se aflau andocate pentru reparații programate nava mare de desant Minsk a Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) și submarinul Rostov pe Don al FRMN.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că “cele două nave ale Marinei, aflate în reparații programate la Sevastopol și avariate ca urmare a unui atac cu rachete ale regimului de la Kiev, vor fi complet restaurate și își vor continua serviciul de luptă în cadrul flotelor din care fac parte”.

Se presupune că atacul asupra submarinului rusesc și a navei de desant din Sevastopol a fost efectuat cu rachete de croazieră franco-britanice SCALP/Storm Shadow lansate de avioane ale Forțelor Aeriene Ucrainene.

De asemenea, agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.01.2024, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că reparația submarinului Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), care a fost avariat în urma unui atac al rachetelor ucrainene, va fi finalizată în luna iunie 2024.

Submarinul Rostov pe Don a fost grav avariat, în atacurile din septembrie 2023 asupra docurilor portului Sevastopol. Lovitura a produs avarii majore în prova submarinului, dar și în centrul corpului navei, iar experții ucraineni apreciau că nava are probleme structurale și, practic, trebuie reconstruită de la zero. Prin această acțiune, rușii vor să pareze propagandistic lovitura primită în septembrie anul trecut.

Recent, Comandantul Marinei ucrainene, Oleksii Neizhpapa, a declarat pentru Sky News că starea războiului ar fi fost foarte diferită dacă aliații nu ar fi impus restricții Kievului în ceea ce privește utilizarea armelor occidentale.

Într-un interviu publicat pe 27 ianuarie, viceamiralul Neizhpapa a semnalat că Ucraina ar fi putut câștiga războiul mai repede dacă ar fi avut permisiunea de a trage cu arme occidentale împotriva unor ținte aflate în interiorul Rusiei, potrivit Sky News.

,,Trebuie să avem capacitățile necesare pentru a ne asigura că Rusia va renunța pentru totdeauna la gândul de a privi măcar în direcția Ucrainei, inclusiv dinspre mare", a declarat Neizhpapa, citat de Sky News.

De-a lungul războiului de amploare, Ucraina a lovit în mod regulat flota rusă din Marea Neagră, cea mai cunoscută lovitură fiind scufundarea crucișătorului de rachete Moskva al marinei ruse, a cărui valoare este estimată la 750 de milioane de dolari, în aprilie 2022.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel