Rusia insistă: Racheta hipersonică Kinzhal nu poate fi interceptată de către sistemele antirachetă, inclusiv Patriot

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31K rus, purtând o rachetă Kinzhal
MiG-31K rus, purtând o rachetă Kinzhal

Ministerul Apărării din Rusia a negat joi doborârea unei rachete hipersonice Kinzhal/Kinjal, anunţată la începutul lunii mai, în Ucraina, şi susține că sistemele antirachetă occidentale nu sunt capabile să oprească acest tip de proiectil, transmite EFE.

Kremlinul susține în continuare că racheta lor hipersonică nu poate fi interceptată.

Un oficial de rang înalt din Ministerul Apărării a declarat pentru propaganda rusă că ştirea doborârii unei rachete hipersonice Kinzhal/Kinjal de către Ucraina a fost o "minciună" şi o "încercare de a prezenta dorinţele drept o realitate".

"Problema este că viteza unei rachete Kinjal (trad. ”Pumnal”) depăşeşte limitele sistemelor antirachetă furnizate de Occident regimului de la Kiev, inclusiv Patriot", a afirmat acesta.

Potrivit reprezentantului militar, "racheta Kinjal efectuează o manevră antirachetă pe ultima parte a zborului său care include o apropiere practic verticală de ţintă, ceea ce exclude interceptarea de către sistemele de rachete antiaeriene".

"Nu este prima dată când pretind că ne-au interceptat rachetele. Numărul de interceptări este de două sau trei ori mai mare decât lansările noastre", a spus el.

Oficialul rus s-a referit la necesitatea părţii ucrainene de "a justifica folosirea excesivă a rachetelor sistemelor occidentale de apărare antiaeriană" şi de a obţine o cantitate mai mare din acestea.

Anterior, după mai multe ezitări, comandantul forţelor aeriene ale Ucrainei, Mîkola Oleşciuk, a afirmat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă rusească Kinjal, pe 4 mai, cu sistemul american Patriot, o informaţie confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick S.Ryder.

Deși e imposibil de apreciat cu certitudine care este adevărul în acest caz, discursul Kremlinului pare greu de crezut. Exemple anterioare din acest război au arătat că Moscova folosește intensiv informații false, chiar și când toate evidențele arată contrariul (A se vedea: scufundarea crucișătorului ”Moskva” sau cazul doborârii dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră, unde Rusia nu recunoaște acțiunea agresivă a avioanelor sale deși există filmări în acest sens).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel