Vaccinul, dezvoltat de Centrul Național de Cercetare Gamaleya, a fost înregistrat oficial la Ministerul Sănătății din Rusia, a spus Putin la o întâlnire cu membri ai guvernului de la Moscova. Putin a adăugat că studiile privind vaccinul au dat rezultate pozitive, toți voluntarii au dezvoltat imunitate la coronavirus.
El a adăugat că una dintre fiicele sale a fost printre primii beneficiari ai vaccinului. După inoculare, a avut o temperatură ridicată timp de două zile, apoi a dezvoltat imunitatea, iar testele recente au găsit un nivel ridicat de anticorpi împotriva virusului, a spus Putin, transmite Anadolu.
El a subliniat că vaccinarea va fi „strict voluntară și gratuită”. 'Ştiu că acest vaccin a fost dezvoltat pe baza adenoviruşilor, dar avantajul, după părerea mea, rezidă în faptul că a fost realizat pe baza vectorilor adenovirali umani şi acesta funcţionează, mai exact formează anticorpi cu persistenţă şi imunitate celulară', a afirmat Putin.
Vaccinare în masă din octombrie
Vaccinul se bazează pe adenovirus uman și conține particule moarte de COVID-19 care nu se pot înmulți și, prin urmare, sunt în siguranță, a spus Alexander Gintzburg, șeful centrului Gamaleya. Cu toate acestea, acesta poate provoca un răspuns imun, cum ar fi temperatura ridicată la introducerea de substanțe străine, a adăugat el. Vaccinul se numește GamCovidVac, reprezentând „Vaccinul Gamaleya Covid”.
Este conceput pentru a fi administrat prin două injecții pentru a prelungi imunitatea. Vaccinul va fi coprodus de către Gamaleya Center și Binnofarm din Moscova.
În prima fază, vor fi imunizați medicii, vârstnicii și profesorii. Vaccinarea în masă este de așteptat să înceapă în octombrie.
Anterior, Asociația Organizațiilor de Studii Clinice (ACTO) a solicitat Ministerului Sănătății să întârzie înregistrarea vaccinului, spunând că studiul nu a avut suficienți subiecți de testare. Dar ministerul a respins cererea, afirmând că afirmațiile grupului nu țin cont de rezultatele procesului.
În mod normal, testarea vaccinurilor ia mulţi ani, înainte de a fi produşi pe scară largă. Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea 'liniilor directoare şi directivelor clare' în materie de elaborare a unui astfel de produs, transmite Agerpres.
Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.
Ministrul sănătăţii rus Mihail Muraşko a declarat că testarea vaccinului a demonstrat eficienţă şi o siguranţă ridicată a preparatului, conform Interfax. El a mai spus că primii în Rusia vor fi vaccinaţi medicii şi cadrele din învăţământ. Rusia a asigurat în ultimele săptămâni viitoarea producţie de mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi 'câteva milioane' de la începutul anului viitor.
OMS a reacţionat, pledând pentru respectarea protocoalelor şi reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19. Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării.
Citește și: Directorul OMS: „Naţionalismul vaccinului nu ajută în lupta împotriva pandemiei”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News