"Ieri Karabah, mâine Donbass. Ucraina a ajutat Turcia să asambleze o nouă dronă de atac. În viitorul apropiat, UAV-ul turcesc Bayraktar Akinci va fi utilizat în Donbass", a precizat pentru Gazeta.ru Denis Fedutinov, expert şi redactor-șef al revistei Unmanned Aviation.
Pentru a înţelege mai bine de ce expertul rus este îngrijorat de posibilitatea ca Ucraina să utilizeze în viitor drone Bayraktar Akinci, împotriva forţelor separatiste din Donbas, trebuie să facem o trecere în revistă a câtorva aspecte ce ţin stric de domeniul militar, atât cooperare la nivel de industrie de armament, cât şi conflicte militare care au presupus utilizarea unor drone de provenienţă turcă.
Trebuie menţionat şi faptul că Ucraina nu deţine în prezent drone Akinci, aces UAV fiind cel mai recent produs al industriei militare turce. Dar, aşa cum reiese şi din analiza lui Denis Fedutinov, Ucraina a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci, iar o posibilă achiziţie de către armata ucraineană a acestui nou UAV turces nu ar trebui să ne surprindă.
Ceea ce Ucraina a achiziţionat până acum din Turcia sunt dronele Bayraktar TB2 – care şi-au demonstrat utilitatea în condiţii reale de conflict. Ucraina a devenit interesată să achiziționare drone Bayraktar după ce acestea şi-au dovedit utilitate în condiţii reale de luptă, cum ar fi conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabah. De-a lungul ultimilor doi ani au apărut multe știri referitoare la ’’neputința” complexelor de rachete și artilerie antiaeriană rusești de a intercepta şi doborî acest tip de UAV-uri.
În martie 2019, forțele armate ucrainene au primit primul lot de drone Bayraktar TB2. Mai târziu, concernului militar de stat UkrOboronProm a anunțat că Ukrspetsexport și compania turcă Baykar Defense vor începe o producție comună a unei alte drone turcești de nouă generație, Akinci.
Citeşte şi: Ucraina a început patrularea cu drone Bayraktar TB2 a spaţiului aerian al Mării Negre (Foto)
Chiar expertul rus recunoaşte în articolul semnat pentru pentru Gazeta.ru că o companie bună de PR a fost realizată în jurul utilizării dronelor dezvoltate de compania Baykar Defense, ceea ce a stârnit un mare interes din partea multor state pentru UAV-uri produse de industria turcă de apărare.
Ucraina, contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci
Potrivit expertului, compania Baykar, chiar şi după ce dronele Bayraktar TB2 şi-au demonstrat utilitatea, au continuat să lucreze la dezvoltarea de UAV-uri – cel mai recent produs fiind dron Akinci.
Bayraktar Akinci poate zbura la o altitudine de 12.200 metri, anvergura aripii aeronavei este de 20 de metri, greutatea maximă la decolare - 4500 kg. Durata zborului - până la 24 de ore. Viteză maximă - 360 km / h, croazieră - 240 km / h. Sarcina maximă de luptă a dronei Akinci poate ajunge la 1350 de kilograme.
Rusia acordă o atenţie deosebită dronei Akinci, deoarece motoarele instalate pe acest UAV – AI-450T – sunt un produs al biroului ucrainean de proiectare „Progress”. După cum precizează publicaţia Defense Express, motorul AI-450 este conceput pentru elicoptere ușoare și aeronave cu o greutate la decolare cuprinsă între 1500-4000 kg.
Inițial, pentru drona Akinci a fost prevăzută instalarea motoarelor turbo-diesel PD-222 dezvoltate de Tusas Engine Industries (TEI), dar motoarele ucrainene s-au dovedit a fi mai fiabile.
De asemenea, se remarcă faptul că partea ucraineană a contribuit la proiectul UAV Bayraktar Akinci nu numai prin furnizarea de motoare, ci și de materiale compozite.
Printre armele de care dispune o dronă Bayraktar Akinci se numără: bombe Mk-81, Mk-82, Mk-83, inclusiv o versiune a conversiei lor în muniții de înaltă precizie de tip JDAM, bombe ghidate MAM-L și MAM-C – care sunt armele principale pentru UAV-urile Bayraktar TB2.
Bayraktar Akinci poate fi, de asemenea, echipată cu rachete aer-aer ghidate, care îi permit să atace țintele aeriene. Racheta de croazieră SOM-A, care are o autonomie de 250 km, poate fi, de asemenea, instalat pe UAV-ul Bayraktar Akinci.
''Având în vedere rolul Kievului în dezvoltarea UAV-urilor, există toate motivele pentru a crede că în viitor Bayraktar Akinci va fi selectată pentru în înzestrarea Forțelor Armate Ucrainene. Deci, problema apariției lor pe cerul Donbasului – este doar o chestiune de timp'', a spus expertul rus Denis Fedutinov, susţinând, fără a prezenta dovezi relevante, ca acest UAV este vulnerabile la sistemele moderne de apărare antiaeriană.
Nu este primul semn de îngrijorare al Rusiei cu privire la utilizarea de către armata ucraineană a dronelor de luptă Bayraktar
La începutul acestui an, ambasadorul rus în Turcia, Alexei Ierhov, a declarat că Rusia este îngrijorată de faptul că Forţelor Armate Ucrainene ar putea folosi drone de luptă turcești Bayraktar TB2 în Donbas. Ierhov a spus la momentul respectiv, citând experți militari ruși, ca dronele de luptă Bayraktar TB-2 se vor transforma într-un ’’instrument de superioritate” dacă armata ucraineană le folosește.
În luna iunie, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta ”sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul. La scurt timp după aceste declaraţii, Turcia a decis să răspundă criticilor oficialului rus, prin vocea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, precizând că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de vânzarea de drone de luptă către Ucraina.
De ce este Rusia îngrijorată că Ucraina ar urma să utilizeze drone de ultimă generaţie împotriva forţelor separatiste din Donbas?
Unul dintre motivele îngrijorării Rusie cu privire la acest aspect ar putea fi că UAV-urile pe care armata ucraineană le are deja în dotare - Bayraktar TB2 - sunt mult mai performante decât cele pe care forţele separatiste le primesc de la armata rusă – acestea putând fiind interceptate şi doborâte cu uşurinţă de militarii ucrainene. Trebuie precizat că dronele pe care forţele separatiste pro-ruse din Donbas le utilizează sunt în marea parte de mici dimensiuni şi folosite în scopul culegerii de informaţii.
Cu mai bine de un an în urmă precizam că reprezentatul permanent al Ucrainei la OSCE, Ihor Lossovsky, atrăgea atenţia asupra faptului că militarii ucraineni au doborât în Donbas o dronă Zastava BirdEye 400, fabricată de industria rusă de apărare. La momentul respectiv prezenta acestui UAV a fost considerată o altă dovadă a agresiunii militare ruseşti pe teritoriul Ucrainei.
Platforma online din Ucraina, Inform Napalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT), a atras atenţia încă din anul 2019 ca Rusia folosește în mai mult de opt tipuri de UAV-uri în Donbas, printre acestea regăsindu-se: Granat-1, Granat-2, Granat-4, Avanpost, Orlan-10, Eleron-3SV, Zastava şi Tachyon.
Cel mai recent incident de acest fel a avut loc la începutul acestui an când, pe 8 martie 2021, cand un UAV tactic Zala 421-08-M – cu o rază de funcționare de până la 30 km şi care aparținea unei unității speciale a Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) care opera în Donbas – s-a prăbuşit din cauza unei defecțiuni tehnice a bateriei, în apropiere de pozițiile Forțelor Armate Ucrainene. Acest incident a fost o altă dovadă a prezenței militare ruse în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donetsk și Luhansk din Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News