Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Este probabil ca forțele rusești să își continue eforturile ofensive actuale în primăvară și să se pregătească pentru noi atacuri preconizate în vară. Asistența occidentală în materie de securitate poate juca un rol crucial în capacitatea Ucrainei de a menține teritoriul acum și de a respinge o nouă ofensivă rusă în lunile următoare. Aceasta este opinia Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că în ultima zi au avut loc 56 de confruntări directe, iar forțele rusești au derulat atacuri pe direcțiile Kupiansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Novopavlivka, Orikhiv și Herson, încercând să străpungă apărarea ucraineană.

 

Arme de înaltă precizie și artilerie

 

"Singurul avantaj real pe care rușii încă îl au este o forță terestră mare, o infanterie numeroasă, un număr mare de vehicule blindate", dar acest avantaj poate fi neutralizat "dacă ai suficient timp și suficiente arme de precizie" și dacă le lovești cartierul general, artileria și logistica.

Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane în Europa, a declarat acest lucru într-un interviu acordat serviciului georgian al postului Voice of America.

Hodges a declarat că armele occidentale de înaltă precizie, cum ar fi rachetele britanice Storm Shadow și cele franceze SCALP, deja furnizate Kievului, sau potențial rachetele germane Taurus, al căror transfer către Ucraina nu a fost recent din nou susținut nici de parlamentul german, nici de cancelarul Olaf Scholz, ar fi utile pentru forțele ucrainene.

Cu toate acestea, Hodges a adăugat, de asemenea, că forțele armate ruse ar avea nevoie de "multă muniție de artilerie" pentru a contracara acest lucru.

Lipsa de muniție


Mulți experți din Ucraina și din Occident au fost de acord anterior că lipsa muniției este unul dintre principalele motive pentru succesele rușilor pe câmpul de luptă și pentru retragerea forțelor ucrainene. Dar există, de asemenea, o lipsă de rachete pentru apărarea aeriană. DefenseRomania a preluat analize și declarații ale oficialilor americani sub protecția anonimatului, publicate de presa de pe ocean, în care se atrage atenția că până la sfârșitul lunii, Ucraina va fi capabilă să doboare doar 1 din 5 rachete rusești folosite de Rusia pentru a ataca orașele ucrainene.

Potrivit The Telegraph, oficialii ruși "știu că Ucraina este în criză de muniție și au decis că este timpul să lovească". Prin urmare, ziarul notează că de-a lungul liniei frontului din regiunea Donețk, forțele Kremlinului continuă să avanseze și să depășească numeric forțele ucrainene.

 

Ucraina admite că nu va putea câștiga războiul doar cu drone

 

În același timp, sursele rusești recunosc că "forțele ucrainene duc în continuare o luptă aprigă" și dispun de multe drone. Cu toate acestea, potrivit The Times, armata ucraineană recunoaște că nu va putea "câștiga războiul doar cu dronele".

Cu o zi înainte, John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, a declarat că Ucraina "a rămas fără muniție în Donbas", astfel că forțele armate ucrainene "se retrag acum spre a doua și a treia linie de apărare".

Reamintim că finanțarea sprijinului american pentru Ucraina a fost blocată în Congres încă din toamna anului trecut. Senatul, majoritar democrat, a aprobat un proiect de lege care prevede fonduri suplimentare pentru prioritățile de securitate națională ale SUA, inclusiv 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Cu toate acestea, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un republican din tabăra dură, nu a supus proiectul de lege la vot în Cameră, unde ar avea șanse mari să treacă.

În același timp, în timp ce SUA, Franța și Germania își sporesc încet producția de muniție de artilerie, Republica Cehă cumpără obuze existente în întreaga lume și intenționează să furnizeze 800.000 de proiectule către Ucrainei până la sfârșitul anului 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel