Rusia încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina înainte de efectuarea unui nou atac în primăvară

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.

,,Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă, de fapt, să obţină un fel de înghețare a acestui război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se regrupeze, să se refacă și apoi să încerce să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara anului viitor", a declarat Stoltenberg la un eveniment public găzduit de Financial Times.

Stoltenberg a declarat că statele membre NATO continuă să furnizeze "fără precedent" arme și sprijin Ucrainei, în pofida îngrijorărilor legate de faptul că acest conflict duce la epuizarea stocurilor de arme occidentale.

,,La fel de important ca oferirea de noi sisteme, este să ne asigurăm că sistemele sau armele pe care le-am livrat deja, sunt efectiv operaționale sau funcționează într-un mod eficient", a spus Stoltenberg.

,,Ceea ce înseamnă că au nevoie de o cantitate mare de muniție, piese de schimb și, de asemenea, de mentenanţa", a precizat secretarul general al NATO.

Unele dintre cele mai aprige lupte se concentrează în prezent în jurul orașului Bakhmut din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă de luni de zile să îl ocupe.

Statele Unite spun că se așteaptă să vadă luptele continuând la un "ritm redus" în lunile următoare, pe măsură ce ambele părți încearcă să își refacă forțele.

Stoltenberg a declarat că nu are "mai multe informații" despre presupusele atacuri cu drone ucrainene asupra unor baze aeriene din interiorul Rusiei, după ce Washingtonul a insistat că nu a "încurajat și nici nu a permis" astfel de atacuri ale Kievului.

Dar șeful NATO a insistat că problema fundamentală rămâne aceea că Ucraina luptă pentru a se proteja, în timp ce Moscova bombardează infrastructura civilă în încercarea de a lipsi populația de electricitate și de încălzire pe timpul iernii.

"Ucraina are dreptul de a se apăra împotriva acestor tipuri de atacuri", a spus Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat că nu există acum condițiile pentru o rezolvare pașnică a conflictului "pentru că Rusia nu a dat niciun semn de implicare, în negocieri, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel