Informația e preluată de mai multe publicații din domeniul apărării, după ce pe rețelele de socializare au apărut poze din Libia în care poate fi sesizat un sistem ce se aseamănă cu S-400. Dar poate fi și S-300.
În orice caz, dacă se confirmă că rușii au dislocat în Libia S-400, acest lucru ar putea înclina balanța de putere. Ar fi și un semnal că tensiunile din Libia ar escalada, dar și o nouă dovadă asupra intervenției directe a unei puteri terțe în conflict.
În imaginile analizate și de cei de la The Drive se precizează că sistemele, care seamănă cu S-300 sau S-400, sunt desfășurate în apropierea localității Ras Lanuf pe coasta libiană. Informația este preluată și de Forbes. Zona respectivă este controlată de Armata Națională Libiană (LNA) condusă de mareșalul Haftar.
— KRS Intl. (@alkaraisili) August 6, 2020
#Libya: #LNA has deployed an as yet unidentified air defence system in Ras Lanuf area. https://t.co/HqWjM4Rbdu
— Yellow (@Yellow34950210) August 5, 2020
#Russian made hardware in Ras Lanuf identified as 96L6/96L6E "Cheese Board" early-warning and acquisition radar and, possibly, and S-300 missile launcher.#LNA #Libyahttps://t.co/1d0Ci0MDex
— Yellow (@Yellow34950210) August 5, 2020
Sursa citată amintește că luna trecută au apărut informații neconfirmate potrivit cărora forțele lui Haftar ar fi desfășurat S-300 de-a lungul frontierei cu Egiptul. În orice caz, e greu de conectat între ele cele două informații în contextul în care Ras Lanuf nu se află în apropierea granițelor Libiei cu Egiptul.
Deși neagă, Rusia e deja prezentă militar în Libia
Rămâne de văzut dacă se va confirma că sisteme rusești S-300 sau S-400 au fost dislocate în Libia.
Cert e că prezența rusă în această zonă de conflict nu mai este nicio surpriză.
Rusia furnizează diverse arme rebelilor libieni, precum avioane de vânătoare, rachete antiaeriene, mine şi vehicule blindate, prin intermediul grupului de mercenari Wagner. Pentagonul a difuzat imagini din satelit care arată echipament militar furnizat de grupul Wagner „pe liniile de front'' ale conflictului libian la Sirte.
Iar sprijinul acordat include inclusiv avioane de vânătoare. Încă din luna mai a acestui an DefenseRomania anunța că Moscova e suspectată că a transferat șase avioane de vânătoare MiG-29 și două Su-24 din Siria în Libia. Bineînțeles, partea rusă a negat vehement informația deși ea a fost confirmată Comandamentul american pentru Africa (Africom) care în iunie a precizat că cel puțin 14 MiG-29 ale Federației Ruse se aflau în Libia la vremea respectivă.
Libia, care dispune de cele mai abundente rezerve de petrol din Africa, este sfâşiată de un război civil între Guvernul de Uniune Națională (GNA), recunoscut de ONU și al cărui principal aliat militar este Turcia, și Armata Națională Libiană (LNA) condusă de mareșalul Haftar. LNA e susținută de Egipt, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Rusia.
La fel precum în Siria, și în Libia interesele Ankarei și Moscovei sunt în coliziune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News