Publicitate
Ministrul rus de externe, Serghe Lavrov, a trimis o scrisoare către omologul său norvegian pe această temă și îi solicită o întrevedere pentru a aborda subiectul. O analiză a celor de la Defence24 semnalează că rușii intenționează să își intensifice activitățile în zonă.
Svalbard, punct important în planurile Rusiei de a militariza zona Arctică
Cu toate că Svalbard-ul nu reprezintă un interes economic atât de mare pentru Kremlin, arhipelagul joacă un rol important în planurile rușilor de a militariza intens zona Arctică.
Arhipelagul aparține teoretic Norvegiei, dar are un statut special, el nu se supune legislației țării scandinave. Prin Tratatul de la Spitsbergge (azi Svalbard), semnat acum un secol pe 9 februarie 1920, s-a recunoscut suveranitatea Norvegiei asupra arhipelagului cu anumite condiții: Savalbard a fost parțial demilitarizat iar toate statele semnatare au primit drepturi egale de a practica activități comerciale în insule. Acest drept mai este în prezent utilizat de Norvegia și Rusia, ca parte moștenitoare a fostei Uniuni Sovietice.
De ce încearcă rușii să 'împingă' Norvegia din Svalbard
Sursa citată precizează că Moscova încearcă să își sporească prezența în zonă, întrucât în cazul unui potențial conflict armat cu NATO, rușii ar putea mai ușor să preia controlul insulelor. Iar prin instalarea de radare și sisteme de rachete ar limita spațiul de manevră al forțelor NATO în Marea Barents și implicit în apropierea bazelor principale ale Flotei Nordului.
În acest sens se poate traduce și declarația lui Serghei Lavrov de la începutul acestei luni. Diplomatul rus a acuzat Norvegia că încearcă să limiteze activitatea rusă în zona arhipelagului, ceea ce vine în condradicție cu prevederile tratatului mai sus amintit. Lavrov a acuzat Norvegia de activități anti-ruse și a solicitat un răspuns promt din partea statului scandinav. Totodată, Moscova a anunțat că are planuri pe termen lung pentru consolidarea și modernizarea operațiunilor din arhipelag. De partea cealaltă Norvegia se opune și amintește că prevederile tratatului se aplică doar pe teritoriul și în apele Svalbard-ului.
Acțiunile Moscovei de a militariza zona arctică sunt privite cu o îngrijorare tot mai mare de partea norvegiană. La toate acestea se adaugă deja clasicele provocări militare susținute de Rusia iar tensiunea poate crește în zonă când sunt programate exerciții NATO în Norvegia în luna martie. În trecut, Rusia a mai încercat să perturbe activitățile Alianței în zonă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News