Potrivit precizărilor lui Lyamin, o decizie definitivă în această problemă nu a fost încă adoptată, dar, în cazul în care ea se va concretiza, noul regiment va deveni parte a marii unități a Aviației cu rază lungă de acțiune din Regiunea Amur.
Reprezentanții militari ruși consideră că un astfel de demers ar fi justificat prin activitatea sporită a armatei americane în Regiunea Asia-Pacific, precum și prin creșterea ambițiilor unui număr de state din zonă, care sunt aliate ale SUA.
“O atenție deosebită ar trebui acordată Japoniei, cu care avem încă dezacorduri teritoriale”, a declarat Lyamin.
Expertul militar rus a constatat creșterea cheltuielilor militare ale acestui stat din Asia de Est, precum și existența unor planuri japoneze privind dezvoltarea de armamente ofensive. În opinia sa, Rusia ar trebui “să stea cu ochii pe Japonia” și să-și consolideze Forțele Armate din regiune, pentru a răspunde la amenințările tot mai mari din această zonă.
Particularitatea bombardierului strategic rusesc Tu-160 “Lebăda albă” constă în geometria variabilă a aripilor. Acesta este capabil să lovească ținte inamice la distanță mare, întrebuințând atât armament convențional, cât și arme nucleare.
În prezent, Rusia dispune de un singur regiment de bombardiere strategice Tu-160
Comentariul autorului: Regimentul de bombardiere strategice Tu-160 va fi înființat în cadrul Diviziei 326 Aviație de Bombardament - Ukrainka aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).
Probabil că acesta va fi dislocat pe aerodromul din Ukrainka (Regiunea Amur), unde sunt deja operaționale două regimente de aviație dotate cu bombardiere strategice Tu-95MS.
În prezent, Rusia dispune de un singur regiment de bombardiere strategice Tu-160, respectiv Regimentul 121 Aviație de Bombardament aparținând Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Sartov). În dotarea acestuia se află toate cele 16 bombardiere strategice Tu-160 de care dispune Aviația cu rază lungă de acțiune.
Înființarea unui nou regiment dotat cu aeronave de acest tip este posibilă datorită intenției Rusiei de a moderniza toate bombardierele Tu-160 aflate în exploatare la versiunea Tu-160M și de a relua producerea de la zero a acestora.
În baza unui contract încheiat cu Ministerul rus al Apărării în anul 2018 pentru furnizarea a 10 bombardiere Tu-160M, în prezent, la Întreprinderea de aviație din Kazan, se află în diverse stadii de producție mai multe astfel de avioane, atât noi, cât și modernizate, între care nu va exista niciun fel de diferență. Potrivit planurilor curente, până la sfârșitul acestui an ar urma să fie livrate la trupe trei sau patru bombardiere strategice Tu-160M (noi și modernizate).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News