Rusia înaintează pe frontul din estul Ucrainei, profitând de lipsa prelungită a muniției în tabăra ucraineană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata ucraineană / Foto: Statul Major
Armata ucraineană / Foto: Statul Major

Înaintarea forțelor ruse continuă. Chiar dacă muniția occidentală a început deja să ajungă pe front, trupele ucrainene se găsesc în defensivă și va mai dura până vor reuși să oprească avansul rusesc.

Trupele ruse au avansat recent la sud-est de Kupiansk și la nord-vest de Avdiivka (direcția Pokrovsky) , unde a capturat satul Novooleksandrivka, confirmă analiza zilnică a Institutului pentru Studierea Războiului.

În regiunea Harkiv, obiectivul rus este să-și aducă forțele în apropierea orașului Harkiv, pentru ca cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina să intre în raza de artileriei reactive rusești.

Cu toate acestea, forțele ucrainene și-au recâștigat recent pozițiile pierdute în direcția Lyptsi (la nord de orașul Harkiv), mai exact  de-a lungul drumului O-212553 orașul Lyptsi-Harkiv. la sud-est de Hlyboke (la nord-est de Lyptsi).

Surse ruse și ucrainene au raportat, de asemenea, că luptele au continuat în Vovceansk (la nord-est de orașul Harkiv), în special în zona Uzinei de agregate Vovceansk  și în apropiere de Tykhe și Vovceanski Khutory (ambele la est de Vovchansk).

Comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a precizat că în Vovceansk inamicul este blocat, în ciuda forțelor și resurselor implicate, pe care le reaprovizionează în mod constant în detrimentul unităților din alte direcții.

Rușii au putut captura satul Novooleksandrivka din regiunea Donețk

În regiunea Lugansk, de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, ocupanții au un avans confirmat în zona de sud-est a orașului Kupiansk. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 iunie arată că trupele ruse au avansat recent la est de Stepova Novoselevka. Ministerul Apărării al Rusiei a susținut că trupele ruse au capturat satul dispărut de mult timp Tymkivka și satul Myasozharivka ( la vest de Svatovoy), „militanții” ruși au susținut și avansul ocupanților lângă Ivanovka ( la sud-est de Kupyansk) și Andriivka. ( la vest de Svatovoy). Cu toate acestea, ISW nu a observat confirmarea vizuală a vreuneia dintre aceste afirmații.

În regiunea Donețk, trupele ruse își continuă ofensiva în zona Chasiv Yar, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie aici în ultima zi.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Ucrainean Khortytsia, locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, a declarat că trupele ruse nu au trecut încă linia principală de apărare a Forțelor Armate ucrainene în Chasiv Yar, dar avansează activ în apropierea acesteia, în special, își continuă ofensiva în microdistrictele Kanal și Novy ( periferia de est a Chasovoy Yar). „Militanții” ruși susțin că ocupanții au capturat o mare parte a cartierului Kanal și că luptele continuă în partea de vest, dar ISW nu a văzut încă dovezi ale unor noi progrese rusești în zonă. De asemenea, trupele ruse continuă să avanseze în zonele de la est de Chasiv Yar, în special lângă Ivanovsky și lângă Klișchiivka și Andriivka.

În zona de la nord-vest de Avdiivka, imaginile geolocalizate din 11 iunie arată înaintarea rușilor. În special, trupele Federației Ruse au avansat recent puțin la marginea de nord-est a satului Sokil ( la nord-vest de Avdiivka). Editorialistul ucrainean Kostyantyn Mashovets a spus că ocupanții au capturat probabil satul Novooleksandrivka ( la nord-vest de Avdiyivka) în această direcție, „războinicii” ruși au făcut și ei declarații similare, indicând captura probabilă a așezării. Cu toate acestea, unul dintre „ soldații” ruși a susținut că Forțele Armate își păstrează în continuare pozițiile în partea de vest a Novooleksandrivka. Mashovets a avertizat, de asemenea, că trupele ruse ar putea avansa semnificativ în direcția Pokrovsk ( Avdiiv) dacă comandamentul militar rus va transfera forțe suplimentare acolo.

Axa Sudică. Luptele limitate au continuat în vestul regiunii Zaporijia pe 11 iunie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Robotyne, Shcherbaky, Kopani (ambele la nord-vest de Robotyne), Novoprokopivka (la sud de Robotyne), Verbove (la est de Robotyne), Mala Tokmachka și Charivne (la nord-est de Robotyne).

Purtătorul de cuvânt al Armatei Voluntare Ucrainene, Serhii Bratciuk, a declarat că forțele ruse nu pot efectua atacuri terestre semnificative în această zonă din cauza utilizării dronelor de către forțele ucrainene, ceea ce a condus la un grad ridicat de vizibilitate a câmpului de luptă.

Luptele au continuat pe malul de est (stânga) al regiunii Herson, lângă Krynky, pe 10 și 11 iunie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel