Ce arme ascunde Hezbollah în depozitele din sudul Libanului? Era bine-cunoscut faptul că Hezbollah avea arme rusești vechi, multe încă fabricate în Uniunea Sovietică. Însă cele descoperite acum de israelieni în sudul Libanului sunt mult mai moderne și mai avansate.
Potrivit The Wall Street Journal, cele mai multe arme provin din stocurile rusești din Siria vecină și a ajuns în Liban prin intermediul armatei siriene care are arme rusești și se numără de zeci de ani printre „clienții tradiționali”, Rusia aând depozite extinse în Siria.
Mai exact, Hezbollah are arme rusești sofisticate precum rachetele antitanc moderne Kornet, produse din 2020.
În același timp, numărul lor este semnificativ mai mare decât au estimat inițial israelienii.
Potrivit publicației americane, care face refirire la surse bine informate din rândul forțelor de securitate siriene și o sursă arabă, armele au fost transportate în sudul Libanului din depozitele rusești.
Armata israeliană, care nu a mai pătruns în zona din sudul Libanului de la războiul împotriva Hezbolah din 2006, nu avea suficiente informații pentru a-și estima stocurile actuale.
Potrivit surselor The Wall Street Journal, noile echipamente au contribuit semnificativ la capacitatea de luptă a Hezbollah. Rachetele antitanc Kornet sunt printre cele mai eficiente din arsenalul mișcării șiite și au cauzat destule pierderi în rândul soldaților israelieni.
Rusia, în tabăra Hezbollah
Descoperirea armelor moderne a stârnit, de asemenea, temeri în Israel că Rusia își adâncește legăturile cu Hezbollah, în ciuda declarațiilor sale că nu este în favoarea niciunei părți în conflictele dintre statul evreu și grupările teroriste Hamas și Hezbollah.
Amintim că mai mulți lideri ai mișcării Hamas au venit și în Rusia de la începutul războiului din Fâșia Gaza, care a început după atacul criminal din octombrie trecut al grupării teroriste Hamas asupra Israelului.
Israelul a căutat de multă vreme să nu-și strice relațiile cu Rusia, parțial pentru a putea opera în Siria, unde efectuează atacuri aeriene pentru a opri furnizarea de arme către Hezbollah din Iran. Dar, potrivit fostului ambasador israelian în Rusia, Arkady Mil-Man, ”a venit momentul să fim mai aserți și să ne apărăm propriile interese”.
„Trebuie să le dăm clar rușilor că nu vom mai tolera nici un ajutor pentru Hezbollah și Iran care ar putea dăuna israelienilor”, a adăugat Mil-Man, care este acum la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv.
Războiul din Ucraina afectat de Orientul Mijlociu
Potrivit The Wall Street Journal, rolul Rusiei în Orientul Mijlociu s-a schimbat semnificativ din 2022, când a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.
Mai mult ca sigur, Moscova - cu ajutorul Iranului și organizațiilor teroriste din orbita Teheranului - a reușit, parțial, să abată atenția Occidentului de la războiul din Ucraina. Războiul din Israel a fost declanșatorul.
Ulterior, Moscova le-a oferit rebelilor Houthi yemeniți coordonatele pentru a ataca navele occidentale în Marea Roșie și ia în considerare să le aprovizioneze cu rachete antinavă.
Gruparea rusă Wagner a plănuit chiar să ofere Hezbollah un sistem de apărare aeriană și, potrivit The Wall Street Journal, nu este clar dacă livrarea a avut loc.
La schimb, Teheranul a început să furnizeze arme Rusiei, în primul rând drone și rachete balistice.
Aceleași drone pe care le folosesc rușii în Ucraina sunt acum folosite de Hezbollah împotriva Israelului, potrivit unei surse israeliene. Rezultatele sunt mortale, determinând firmele de arme israeliene să manifeste interes pentru cooperarea și împărtășirea informațiilor cu omologii lor ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News