Rusia îi ameninţă pe ucraineni cu aruncarea în aer a două importante baraje: O strategie menită să inducă panica şi acceptarea ,,păcii prin orice mijloace''

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Hidrocentrala Kaniv. Sursa foto: Wikidata.org.
Hidrocentrala Kaniv. Sursa foto: Wikidata.org.

Rusia își continuă încercările de a submina stabilitatea în societatea ucraineană prin acțiunile sale de dezinformare, încercând să amenințe ucrainenii cu posibilitatea unor noi atacuri. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citată de presa rusă, a afirmat că Ucraina se pregătește să distrugă barajele centralei hidroelectrice de la Kiev și depozitul de apă de la Kaniv pentru a da vina pe Rusia.

,,Aceste declarații sunt menite să provoace panică în rândul ucrainenilor de către Kremlin. Între timp, în societatea ucraineană sunt lansate narațiuni despre necesitatea "păcii prin orice mijloace necesare", adică capitularea de facto. Rușii speră că ucrainenii vor fi mânați de frică și vor cere concesii Rusiei", subliniază Centrul ucrainean pentru contracararea dezinformării (CCD), potrivit Ukrainska Pravda.

,,În ciuda faptului că declarația lui Zakharova pare o încercare de a oferi Rusiei un alibi înainte de atac, Rusia nu are mijloacele și oportunitățile de a distruge barajele de lângă Kiev și Kaniv. Este imposibil să distrugă aceste instalații cu rachete, iar opțiunea sabotajului este exclusă, deoarece barajele sunt foarte bine păzite", argumentează CCD.

Rusia nu își recunoaște implicarea în aruncarea în aer a hidrocentralei Kakhovka în iunie 2023. Atunci, forțele ruse au aruncat în aer hidrocentrala de la Kakhovka, distrugând sala turbinelor și barajul. Distrugerea hidrocentralei de la Kakhovka a provocat un dezastru ecologic.

Strategia hibridă a Rusiei împotriva Ucrainei continuă să se concentreze puternic pe paralizarea infrastructurii civile pentru a submina economia ucraineană.

Rusia și-a reluat seria de atacuri asupra obiectivelor energetice ucrainene în primăvară și la începutul verii, provocând pene de curent frecvente în întreaga țară. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat recent că Moscova a distrus jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice a țării sale de când a început să lovească instalațiile energetice la sfârșitul lunii martie.

Rusia utilizează acum o strategie de atacuri inițiale cu drone pentru a supraîncărca apărarea aeriană, urmate de rachete ghidate cu precizie pentru a avaria principalele instalații energetice. Accentul s-a mutat de la substații la producția de energie, nucleul sistemului energetic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel