Propaganda rusă o acuză pe Maia Sandu că cere retragerea pacificatorilor ruși, deși ea a cerut plecarea GOTR

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

MAE de la Moscova o acuză pe Maia Sandu că ar fi cerut retragerea din regiunea transnistreană a pacificatorilor ruși care fac parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii, asta deși președintele R. Moldova a vorbit doar despre retragerea așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, desfiinţarea depozitului de muniții de la Cobasna și formatarea misiunii mixte de pacificare în una civilă, sub egida OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a fost întrebat cum va comenta declarațiile Maiei Sandu privind necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria și ce cunoaște MAEIE despre un plan de reglementare a conflictului care ar fi fost stabilit de către Chișinău și Kiev, potrivit Deschide.md.

Vitali Triapițîn, ambasador cu misiuni speciale ale MAE rus, a declarat că este adevărat că Maia Sandu a declarat, după ce a fost aleasă în calitate de președinte al Republicii Moldova, „trupele ruse de menținere a păcii ar trebui să părăsească teritoriul transnistrean”. „Aceste afirmații nu pot provoca altceva decât nedumerire”, a declarat Triapițîn.

„Partea moldovenească cunoaște foarte bine că scopul principal al prezenței militare ruse pe malul stâng al Nistrului este asigurarea funcționării Forțelor Mixte de Menținere a Păcii care au fost create în baza documentului semnat la 21 iulie 1992 de către președinții Rusiei și R. Moldova - Acordului privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din Transnistria”.

Ambasadorul Triapițîn spune că mandatul operațiunii de pacificare este departe de a fi epuizat, Durata mandatului ar fi în mod clar dependentă de atingerea unei înțelegeri politice cu privire la reglementarea conflictului. „Problema cu privire la reconfigurarea operațiunii, schimbarea statutului acesteia, poate fi pusp doar atunci, când va fi găsită formula unei soluții politice cu privire la soluționarea problemei transnistrene. Acest lucru este departe de realizare”.

Triapițîn a mai spus că scopul imediat ar fi reluarea dialogului dintre Tiraspol și Chișinău, dialog care ar fi avut de suferit din cauza crizelor politic edin anul 2020.

„Rusia, în calitate de garant și mediator în soluționarea transnistreană, este pregătită să sprijine acest lucru atât în ​​cadrul formatului de negociere multilateral „5 + 2”, cât și bilateral. În acest context, aș dori să menționez că declarațiile menționate mai sus ale doamnei M. Sandu au sunat simultan cu declarațiile sale despre dorința de a avea relații normale cu Federația Rusă, inclusiv interacțiunea în soluționarea transnistreană”, a spus Triapițîn.

 

Maia Sandu a subliniat că Rusia trebuie să retragă GOTR-ul din R. Moldova, dar și munițiile de la Cobasna

 

„Atunci când vorbim de prezența militară rusă pe teritoriul R. Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima este Grupul Operativ al forțelor armate (GOTR) și în privința acestor trupe nu există și nu a existat acordul părții R. Moldova în raport cu prezența acestui Grup Operativ și poziția statului moldovenesc este că aceste trupe trebuie să se retragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc trebuie retrase de pe teritoriul R. Moldova. Aceasta este poziția statului R. Moldova”, a menționat Maia Sandu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel