Singura speranță americană
Potrivit The Drive, care citează oficiali de rang înalt ai Agenției de apărare antirachetă din SUA, familia de rachete SM-6 reprezintă singurul mijloc de apărare împotriva rachetelor hipersonice de care dispune Pentagonul.
După cum a informat portalul american, în prezent, în arsenalul armatei americane există două versiuni ale rachetei SM-6, Block I și Block IA, în timp ce a treia versiune, Block IB, este în curs de dezvoltare.
“Racheta Block IB este în mod semnificativ diferită de cele două versiuni anterioare. Aceasta dispune de un corp modificat din punct de vedere constructiv și de un motor mai mare. Este de așteptat ca racheta Block IB să poată atinge viteze hipersonice și, prin urmare, să fie eficientă împotriva amenințărilor similare”, au precizat specialiștii The Drive.
Două probleme ale rachetei americane
Sursa rusească (politros.com) a reamintit faptul că Statele Unite au anunțat în mod repetat că evoluțiile active din domeniul armelor hipersonice sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Moscova este lider mondial în acest domeniu și dispune de rachete care pot distruge orice reductă defensivă a adversarului.
Având în vedere faptul că rachetele SM-6 pot fi folosite de instalațiile de lansare de tip Mk-41, rușii apreciază că este posibil ca noi modificări ale acestei muniții să apară în proximitatea frontierelor Federației Ruse, în special în baza americană de apărare antirachetă din România, de la Deveselu. În cadrul acesteia este amplasat sistemul multifuncțional de rachete antiaeriene Aegis, care utilizează lansatoare Mk-41.
Probabilitatea unei astfel de mișcări a Pentagonului și consecințele acesteia pentru securitatea Federației Ruse a fost evaluată de expertul militar Yuri Knutov, colonel în retragere, directorul Muzeului Trupelor de Apărare Antiaeriană.
Într-un interviu acordat unui corespondent al politros.com, acesta a apreciat ca destul de realist scenariul dislocării noilor rachete SM-6 în România.
“În această țară est-europeană a fost creată deja o bază americană dotată cu sistemul de apărare antirachetă Aegis. A doua bază este în curs de finalizare în Polonia. Rachetele familiei SM-6 au performanțe destul de bune. Acestea sunt concepute pentru a intercepta ținte la altitudini de aproximativ 30-40 de kilometri și chiar mai mult. La aproximativ aceleași înălțimi lucrează, de regulă, și țintele hipersonice, care se mișcă și ele de la 30 la 50 de kilometri. Acestea sunt echipate cu un cap activ de autodirijare și folosesc interceptarea cinetică. Adică funcționează pe principiul Hit-to-kill, fără utilizarea unui focos. Cu toate acestea, chiar și cu astfel de caracteristici, vânarea unei ținte hipersonice nu este o sarcină ușoară. În primul rând, astfel de rachete sunt capabile să manevreze și, prin urmare, antiracheta trebuie să manevreze și ea. La astfel de viteze, antiracheta va fi supusă unor supraîncărcări suplimentare și semnificative. Aceasta se poate strica pur și simplu”, a explicat Yuri Knutov.
În opinia expertului militar rus, o a doua problemă pentru Pentagon și sistemul american de apărare antirachetă, care este și mai complicată, constă în lipsa unei stații eficiente capabile să detecteze și să dirijeze rachetele de interceptare a obiectelor care se mișcă cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului.
“Acele stații care există astăzi nu îndeplinesc cerințele necesare pentru tragerea asupra țintelor hipersonice. Stația trebuie să găsească ținta și să trimită racheta într-un pătrat aproximativ unde o poate întâlni. Când racheta ajunge în acest pătrat, se activează capul de autodirijare, iar proiectilul însuși găsește ținta și o lovește. Dar, pentru a calcula acest pătrat, ținând cont de faptul că ținta hipersonică manevrează, capacitățile stației trebuie să fie de multe ori mai mari. Aici este necesar să se utilizeze echipamente informatice (calculatoare) de o generație complet diferită, bazată pe alți algoritmi de lucru. Pentru a rezolva această problemă, va fi nevoie de cel puțin 15 ani”, a spus Knutov.
Expertul militar rus consideră că rachetele americane modernizate ale familiei SM-6, de tip Block IB, pot fi într-adevăr dislocate la bazele americane din România și, eventual, Polonia. Cu toate acestea, eficiența lor va fi de 1-2%, maximum 5%.
“Cu o probabilitate de 95% acestea nu vor atinge ținta. Dar, americanii se vor preface că au o apărare împotriva armelor hipersonice. De dragul prestigiului, ei vor trebui să dezvolte această rachetă, să o accepte și să o pună în funcțiune. În paralel însă, vor fi angajați în crearea unui sistem real. În special, vor dezvolta arme bazate pe noi principii fizice (laser, plasmă și așa mai departe). Acestea sunt mai promițătoare și pot fi mai eficiente”, a precizat Yuri Knutov.
Cele două turnuri rusești
Cum poate răspunde Rusia la apariția unei noi modificări a rachetei americane SM-6 în România?
Yuri Knutov reamintește că “Regiunea Kaliningrad și Peninsula Crimeea sunt cele două turnuri defensive principale din vestul Rusiei și oferă un scut sigur de apărare antiaeriană și antirachetă împotriva oricărei invazii. Rolul decisiv aici îl au sistemele de rachete operativ-tactice Iskander, sistemele de rachete antiaeriene S-400 și sistemele de rachete de coastă Bastion. În plus, navele Forțelor Navale ale Rusiei, care operează în Regiunea Kaliningrad și în Crimeea sunt dotate cu rachete de croazieră formidabile, de tip Kalibr și Onyks”.
“Toate aceste rachete sunt capabile să lovească bazele americane atât în Polonia, cât și în România, cu mare succes. Iar când rachetele Zircon vor apărea în serviciu, aceste baze vor putea fi distruse în primele 10 minute, cu o probabilitate de 100%”, a declarat Yuri Knutov.
Expertul militar rus a confirmat faptul că, în cazul în care raza lor de acțiune va fi crescută, rachetele americane de interceptare îmbunătățite ale familiei SM-6 vor putea reprezenta, ipotetic, o amenințare pentru rachetele balistice intercontinentale rusești lansate din partea europeană a Federației Ruse.
“Cu toate acestea, Moscova are un antidot. Sistemele noastre S-500 sunt capabile să tragă asupra unor astfel de rachete. Prin urmare, vom putea să ne protejăm bazele de rachete de posibile interceptări”, a concluzionat Knutov.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News