La începutul acestei luni, Statele Unite și Rusia s-au retras din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare datând din epoca sovietica (Tratatul INF), după ce anterior s-au acuzat reciproc că au încălcat acest acord.
Rusia a cerut o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după ce Statele Unite au testat o rachetă de croazieră cu rază medie de acțiune, interzisă de Tratatul INF, și asta în pofida faptului că atât SUA, cât si Rusia, au anunțat oficial ruperea acestui acord de control al armelor nucleare cu rază medie și scurtă.
Ambasadorul rus la ONU, Dmitri Polianski, a acuzat Statele Unite de „ipocrizie”, susținând că Statele Unite „au încălcat în mod constant și deliberat Tratatul INF”, iar testele cu rachete din 18 august au dovedit acest lucru.
Polianski a mai spus Consiliului de Securitate că testul a arătat: „America este pregătită pentru o cursă a înarmarii”, în timp ce Rusia este pregătită pentru un „dialog serios” privind controlul armamentului.
Ca răspuns, Jonathan Cohen, omologul american al diplomatului rus, a declarat că Rusia își încalcă obligațiile în temeiul Tratatului INF de mai bine de zece ani și a desfășurat între timp mai multe batalioane de rachete de croazieră cu lansare de la sol, capabile să lovească ținte europene.
Cohen a mai spus că Rusia și China „ar dori în continuare să vadă o lume în care Statele Unite arată reținere în timp ce acestea continuă să se înarmeze necontrolat”.
Vezi și: SUA au lansat o rachetă interzisă de tratatul INF. Țintă lovită cu precizie după 500 km de zbor
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News