''Cu această vizită (...) punem un punct final simbolic crizei sistemice în care s-a văzut adâncită organizaţia între 2014 şi 2019 din cauza măsurilor complet ilegale şi contrarii statutului adoptate de unii membri ai Adunării Parlamentare'', a declarat Lavrov.
Tensiunile dintre Consiliul Europei şi Rusia au început în 2014, după anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a suspenda dreptul de vot al delegaţiei ruse.
În acest context, în iunie 2017, Moscova a încetat să mai achite contribuţia sa anuală de 33 de milioane de euro către organizaţie, ceea ce a provocat o criză financiară gravă.
În iunie 2020, APCE a aprobat restabilirea dreptului de vot al delegaţiei ruse, iar ulterior tensiunile au început să se risipească într-o asemenea măsură încât şeful diplomaţiei a declarat că situaţia s-a îmbunătăţit.
''Drepturile parlamentarilor ruşi au fost restabilite integral şi principala lecţie pe care o învăţăm este că e inadmisibil să folosim limbajul forţei, ultimatumurile şi presiunile în Consiliul Europei, este inadmisibil să încercăm să încălcăm cele mai importante principii care stau la baza Consiliului Europei'', a insistat şeful diplomaţiei ruse.
La rândul ei, Pejcinovic Buric a constatat că relaţiile dintre organizaţie şi Moscova ''s-au îmbunătăţit considerabil'' şi a subliniat importanţa faptului că Rusia ''şi-a restabilit în totalitate participarea în Consiliul Europei''. ''Sper ca vizita mea să contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi Consiliul Europei'', a apreciat ea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News