Compania Frankenburg Technologies cu sediul în Estonia a anunțat în luna decembrie că va efectua primul test al rachetei sale antiaeriene Mark 1, la începutul anului 2025, într-o locație nespecificată din Ucraina.
Racheta Mark 1 are o dimensiune compactă. Lungimea sa este de aproximativ 0,5 metri, iar greutatea focosului de 0,5 kilograme.
Racheta este destinată să fie mai accesibilă decât rachetele anti-drone existente și este concepută pentru a utiliza software cu inteligență artificială pentru a viza amenințările viitoare, potrivit producătorului.
Noua rachetă Mk 1. Photo source: Frankenburg Technologies
Obiectivul companiei este de a crea sisteme de rachete care sunt “de zece ori mai accesibile și de o sută de ori mai rapid de produs” decât rezultatele actuale ale industriei, potrivit site-ului său.
Directorul executiv al Frankenburg Technologies, Kusti Salm, care a ocupat anterior funcția de oficial de rang înalt în Ministerul Apărării din Estonia, a declarat, într-un interviu pentru Janes, că racheta va fi capabilă să contracareze dronele care zboară la altitudini de până la doi kilometri.
Rușii s-au adaptat. Dronele zboară la altitudini joase, între doi și cinci kilometri, pentru a evita să fie lovite de apărarea antiaeriană terestră
Analiștii ucraineni din domeniul apărării au remarcat faptul că profilul de atac al dronelor Shahed de fabricație iraniană a evoluat în ultimele luni. Acum se raportează adesea că acestea zboară la înălțimi mici, cuprinse între doi și cinci kilometri, pentru a evita să fie lovite de apărarea antiaeriană terestră.
Sursa foto: Ministerul rus al Apărării
Compania estoniană care dezvoltă noile mini-rachete MK1 pentru a combate aceste drone are birouri în Letonia, Lituania și Ucraina și va deschide în curând încă un birou în Marea Britanie, a anunțat guvernul britanic pe 16 decembrie.
“Compania în creștere rapidă colaborează deja îndeaproape cu industria britanică de apărare, aprovizionându-se cu o parte semnificativă a subsistemelor sale la nivel local și va investi 50 de milioane de euro în Marea Britanie pentru cercetare și dezvoltare în motoarele de rachetă cu costuri reduse”, a declarat biroul prim-ministrului britanic într-un comunicat.
Armata ucraineană s-a bazat în mare măsură pe o rețea de senzori de război electronic, bruiaje și arme de calibru mic pentru a doborî drone de la distanță mică. Însă, aceste opțiuni rămân de ultimă instanță și nu sunt întotdeauna eficiente.
Alte companii au oferit concepte similare de drone mici și relativ ieftine, inclusiv rachete miniaturale fabricate de Lockheed Martin, un mic sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune capabil să distrugă rachete și artilerie, precum și racheta mică anti-drone a MBDA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News