Rusia forțează cucerirea Bahmutului până pe 9 mai. Planul e ca mai apoi Putin să declare înfrângerea Ucrainei și să caute o portiță de ieșire din război

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Moscova şi-a stabilit un alt termen limită pentru a ocupa oraşul ucrainean Bahmut - 9 mai - potrivit unor surse de la putere consultate de agenţia RBC. 

O versiune prezentată de interlocutorii agenţiei indică faptul că, după ce Bahmutul va fi ocupat de ruşi, dictatorul rus, Vladimir Putin, ar putea anunţa sfârşitul războiului pe această "notă de victorie", argumentând că "toate scopurile operaţiunii militare speciale sunt îndeplinite, armata ucraineană fiind învinsă".

Sursele RBC recunosc că există o anumită logică în spatele unui astfel de scenariu. "Cert este că nu există garanţia că, după ce vor fi capturat Bahmutul, ruşii vor putea continua ofensiva din punct de vedere fizic. După bătăliile epuizante pentru Severodoneţk, vara trecută, avansul inamicului a stagnat luni de zile. În plus, după ofensiva ucraineană, Rusia va pierde doar teritoriile ocupate. Adică, în opinia Moscovei, „sfârşitul războiului„ ar urma să însemne o încercare de a rămâne cu ceea ce au ocupat", titrează agenţia ucraineană, citată de Rador. Potrivit surselor RBC, dacă Rusia anunţă sfârşitul războiului înainte de contraofensiva Forţelor Armate ale Ucraine, există riscul ca liderii lumii să convingă Kievul să înceapă negocieri, în locul unei operaţiuni militare, "mai ales că nu sunt puţini politicienii care susţin o pace ce nu corespunde interesului Ucrainei".

"Dacă Kremlinul declară că pune capăt războiului şi vrea negocieri, cercul „pacificatorilor” (cei care pledează pentru pace, n.r.) se va lărgi. De aceea, sarcina Ucrainei este să menţină apărarea Bahmutului şi să nu ofere Moscovei niciun fel de „victorie”, cel puţin până la debutul ofensivei ucrainene", mai titrează RBC.

 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe scrut în etape

 

2. Distrugeri... (ucraina-razboi_62512200.jpg)

Rusia a generat pe data de 24 februarie 2022 cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei e primul război de cucerire purtat pe teritoriul Europei după evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.

Invazia barbară a trupelor ruse, împotriva tuturor normelor de drept internațional, s-a dorit a fi o „operațiune militară specială” fulger, pe trei direcții, cu scopul de a „denazifica” și decapita conducerea politică a Ucrainei. Ca urmare a unei rezistențe formidabile a Ucrainei, coroborat cu sprijinul etapizat al Occidentului unit, Rusia s-a văzut nevoită să recalibreze obiectivele invaziei și să se retragă din ofensiva din jurul Kievului, axându-se pe sud-estul Ucrainei.

După ce a ocupat teritorii uriașe și a anexat ilegal patru regiuni, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson (fără măcar să le controleze în totalitate), în luna septembrie o contraofensivă fulminantă a Ucrainei a împins trupele ruse pe partea cealaltă a Niprului în sud iar în nord Ucraina a eliberat în Harkov în doar 5 zile tot atâta teritoriu cât a ocupat Rusia în 5 luni.

Ulterior frontul s-a stabilizat, războiul transformându-se în unul de uzură.

Iarna și marea ofensivă a Rusiei nu au modificat cu nimic arhitectura frontului ucrainean, iar în prezent presiunea pe Ucraina e tot mai mare în vederea realizării contraofensivei, cu scopul de a elibera o parte cât mai mare din teritoriul ocupat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel