Rusia formează în estul Mediteranei cea mai mare grupare navală de la dizolvarea URSS, în timp ce trei portavioane aliate se află în regiune

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 07.02.2022, că un detașament de nave din compunerea flotei a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.

“Un detașament de nave al Flotei de Nord, din care fac parte crucișătorul Mareșal Ustinov, fregata Amiral Kasatonov și distrugătorul Viceamiral Kulakov, a intrat în Marea Mediterană, tranzitând Strâmtoarea Gibraltar”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Interfax.

După cum au anunțat reprezentanții militari ruși, în perioada următoare, echipajele navelor Flotei de Nord vor participa la un exercițiu interflote, care se va desfășura în acvatoriul Mării Mediterane, în timpul căruia vor coopera cu forțe și mijloace ale Flotei din Marea Neagră și Flotei din Oceanul Pacific.

Pe 04 februarie, Ministerul rus al Apărării a informat că, în punctul de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale din portul sirian Tartus, au sosit șase nave mari de desant aparținând Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică. Este vorba despre navele de desant Petr Morgunov, Gheorghi Pobedonosets, Olenegorsky Gornyak, Korolev, Minsk și Kaliningrad. Acestea au finalizat transferul în jurul Europei și au sosit în estul Mării Mediterane, în cadrul exercițiilor aflate în curs de desfășurare la nivelul Forțelor Navale ale Federației Ruse.

În plus, la începutul lunii februarie, a traversat Canalul Suez și a intrat în Marea Mediterană și un detașament de nave de la Flota din Oceanul Pacific. În compunerea acestuia se află crucișătorul Varyag, distrugătorul Amiral Tributs și petrolierul Boris Butoma. Aceastea au plecat în marș de la Vladivostok în luna decembrie 2021.

 

În estul Mării Mediterane, se află în curs de formare cea mai mare grupare navală rusă de la dizolvarea fostei URSS, într-un moment în care trei portavioane ale unor state membre NATO se află în regiune

 

Comentariul autorului: În estul Mării Mediterane, se află în curs de formare cea mai mare grupare navală rusă de la dizolvarea fostei URSS. Aceasta va fi formată din trei crucișătoare, două distrugătoare, mai multe fregate și mai multe submarine.

Trebuie precizat faptul că, pe 08 februarie, va începe un proces de tranzitare a Strâmtorilor Bosfor și Dardanele de către nave de luptă rusești, în ambele direcții. Astfel, crucișătorul Moscova al Flotei din Marea Neagră a plecat de la Sevastopol și urmează să se deplaseze în direcția Mării Mediterane. În același timp, în Marea Neagră este așteptată intrarea celor trei nave mari de desant ale Flotei din Marea Baltică: Korolev, Minsk și Kaliningrad. Pe 09 februarie, vor intra în Marea Neagră și celelalte trei nave de desant, din compunerea Flotei de Nord: Petr Morgunov, Gheorghi Pobedonosets și Olenegorsky Gornyak. De asemenea, pe 11 februarie, Rusia va aduce în Marea Neagră și unul din cele trei submarine aflate în prezent în estul Mării Mediterane. Este vorba despre submarinul diesel-electric Rostov pe Don al Flotei din Marea Neagră.

Nu este exclus ca, deplasările de nave și submarine dinspre Marea Mediterană spre Marea Neagră să continue și după data de 11 februarie.

Toate aceste mișcări navale au ca scop aducerea în Marea Neagră a unor capabilități de desant și a cât mai multor platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr, care vor contribui la formarea dispozitivului pentru o eventuală intervenție militară în Ucraina. În paralel, în Marea Mediterană se formează o grupare navală capabilă să blocheze, în caz de necesitate, accesul către Marea Neagră a navelor de luptă ale NATO.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, în Marea Mediterană se află trei portavioane din state membre NATO și grupările navale ale acestora. Astfel, portavionului american USS Harry S. Truman (CVN75), care se află de mai mult timp în regiune, i s-au alăturat portavioanele FS Charles de Gaulle (Franța) și ITS Cavour (Italia).  

Potrivit prevederilor Convenției de la Montreux din anul 1936, portavioanele nu pot să intre în Marea Neagră, însă navele din escorta acestora (crucișătoare, distrugătoare și fregate) pot să tranziteze Strâmtorile Dardanele și Bosfor.  

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel