Rusia face presiuni asupra unor țărilor să oprească vânzările de arme din perioada sovietică către Ucraina: Vizate sunt statele ,,neprietenoase'' din Europa

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Compania cehă Excalibur Army a furnizat Ucrainei aproximativ 100 de unități de echipament militar. Acestea sunt tancuri T-72 modernizate, sisteme de artilerie, lansatoare de rachete și vehicule de luptă pentru infanterie (IFV).
Compania cehă Excalibur Army a furnizat Ucrainei aproximativ 100 de unități de echipament militar. Acestea sunt tancuri T-72 modernizate, sisteme de artilerie, lansatoare de rachete și vehicule de luptă pentru infanterie (IFV).

Rusia își intensifică eforturile de a împiedica unele state să vândă Ucrainei arme de fabricație sovietică și rusească, potrivit unui raport recent al publicației Militarniy.

Guvernul rus a folosit diverse mijloace pentru a întrerupe aceste vânzări, inclusiv retragerea licențelor eliberate fabricilor străine pentru efectuarea reparațiilor și oprirea furnizării de piese de schimb necesare pentru întreținerea echipamentelor militare.

Dmitri Șugaev, director al Serviciului federal rus pentru cooperare tehnico-militară, a declarat că una dintre măsurile puse în aplicare este retragerea licențelor acordate întreprinderilor militare din străinătate. Această măsură include suspendarea livrărilor de piese de schimb și componente necesare pentru întreținerea echipamentelor militare rusești (sovietice).

Ca exemplu, Șugaev a citat revocarea din 2022 a licențelor mai multor întreprinderi din Bulgaria și Republica Cehă care erau autorizate să repare elicoptere din seria Mi.

În ciuda acestor acțiuni, Forțele Armate ale Ucrainei au primit în 2022 elicoptere de transport Mi-17 de fabricație rusă din Statele Unite, care au fost inițial deținute de Forțele Aeriene Afgane.

„Alte măsuri sunt luate pentru a contracara transferul „ilegal” de arme naționale către Ucraina”, a adăugat Șugaev.

Aceste eforturi au fost confirmate și de Alexander Mikheev, directorul Rosoboronexport, agenția rusă de stat pentru exporturile de armament.

Potrivit lui Mikheev, Rosoboronexport a încetat deja cooperarea cu țările din Europa de Vest și America de Nord considerate „neprietenoase cu Rusia” din cauza încălcării de către acestea a obligațiilor privind reexporturile.

Cu toate acestea, compania rusă de stat continuă să colaboreze cu parteneri din Orientul Mijlociu, regiunea Asia-Pacific, Africa, America Latină, Asia Centrală și Europa, a precizat Mikheev.

Această evoluție vine într-un moment în care țările Uniunii Europene, în cadrul ,,inițiativei cehe de sprijinire a Ucrainei'', intenționează să achiziționeze muniție din era sovietică din țări terțe.

Inițiativa, anunțată în februarie 2024, urmărește să furnizeze armatei ucrainene între 50 000 și 100 000 de proiectile de calibru mare pe lună, în special pentru sistemele de artilerie din era sovietică.

Se speculează că Rusia ar putea încerca să influențeze aceste țări să oprească vânzarea de muniție din perioada sovietică sau să blocheze comenzile.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel