Rusia face eforturi pentru o reuniune la Astana privind conflictul din Siria înainte de sfârșitul anului

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata rusă în Siria. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă în Siria. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Pe fondul posibilității tot mai mari de extindere a războiului lansat de Israel împotriva Hezbollahului din Liban și în Siria și încercărilor Damascului de a  evita acest conflict, Moscova a revenit să vorbească despre avansarea "Procesului Astana" legată de găsirea unei soluții politice la situația siriană, și împingând pentru o nouă întâlnire.

Reprezentantul Special al Președintelui Rusiei pentru Afacerile Orientului Mijlociu, viceministrul de Externe Mihail Bogdanov, a anunțat: "Întâlnirea va avea loc inevitabil...au existat acorduri preliminare cu privire la termenele limită pentru desfășurarea acesteia, dar am amânat asta pentru ceva timp din cauza la modificările agendelor oficiale, însă, cred că întâlnirea va avea loc inevitabil înainte de sfârșitul acestui an".

Cea de-a 21-a întâlnire de la Astana a avut loc în capitala Kazahstanului pe 24 ianuarie, care a urmat unei întâlniri din iunie 2023, în care Ministerul de Externe kazah a anunțat încetarea procesului Astana și "formula de garanție triplă" aprobată de Rusia, Iran și Turcia în 2017.

Anunțul Rusiei a venit pe fondul știrilor despre un acord ruso-sirian neanunțat pentru a evita atragerea Siriei într-un război cu Israelul și pentru a restricționa mișcarea Hezbollahului, iranienilor și milițiilor afiliate Gărzilor Revoluționare Iraniane pe teritoriul sirian.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a informat miercuri că Damascul a emis "ordine militare stricte în acord cu rușii" conform cărora "activitățile militare ale milițiilor iraniene și Hezbollahului libanez au fost înghețate, după ce le-au restricționat în zona adiacentă la granița cu Golanul ocupat, și include guvernoratele Damascul Rural, Homs și deșertul Homs, din care ar putea fi lansate drone spre Golanul sirian ocupat și în adâncimea teritoriului israelian.

Observatorul a menționat că forțele guvernamentale siriene caută mașini cu numere de înmatriculare libaneze și monitorizează mișcările acestora și ale celor care vin din Liban, de teama unor activități împotriva Israelului care provin de pe teritoriul sirian. Forțele regimului și Divizia a IV-a au dat ordine stricte sectoarelor militare să nu vizeze Golanul sirian ocupat și să aprindă frontul cu Israelul. Punctele de control militare au împiedicat oamenii să se apropie de 15 kilometri de granița cu Golanul sirian ocupat.

Surse din mass-media locală au monitorizat anterior coborârea drapelelor rusești din Tal Al-Hara, care este cel mai înalt punct al guvernoratului Daraa din sudul Siriei, cu vedere la Golanul ocupat, după ce forțele ruse s-au retras spre Tel Mashara. Surse de securitate au declarat că retragerea Rusiei s-a bazat pe înțelegeri cu partea israeliană pentru a preveni o ciocnire. Observatorul a relatat că forțele ruse au evacuat un punct din apropierea Golanului de teamă să nu fie vizate, dar apoi s-au întors pe acel deal.

Israelul continuă să desfășoare vehicule militare de-a lungul liniei de dezangajare și să efectueze lucrări genistice și incursiuni în satele adiacente cu Înălțimile Golan, sub pretextul construirii unui nou gard de securitate. Presa israeliană a relatat că armata înlătura minele de la granița dintre Siria și Golanul ocupat și înființează puncte de control.

Forțele ruse sunt staționate în 17 puncte militare de la granița adiacentă Golanului sirian ocupat pentru a reduce escaladarea din regiune. Potrivit Observatorului, forțele ruse și forțele guvernamentale siriene efectuează patrule pe site-urile miliției iraniene, în mai multe zone din Siria, pentru a le monitoriza activitățile. În locațiile milițiilor se află și ofițeri ruși și sirieni.

Doi ofițeri ruși și trei ofițeri sirieni, dintre care doi cu gradul de general de brigadă, au fost uciși, pe lângă alți doi ale căror naționalități nu au fost stabilite, în urma bombardamentelor de artilerie de către actori necunoscuți, pe 12 octombrie, vizând zona dintre Khasham și Hatla în zona rurală Deir ez-Zor, în zonele controlate de forțele guvernamentale și milițiile iraniene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel