Potrivit unor comunicate separate postate de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, diplomatului slovac i s-a comunicat că trei persoane de la Ambasada Slovaciei au fost declarate personae non-gratae şi că acestea trebuie să părăsească teritoriul Rusiei înainte de data de 5 mai, în timp ce doi angajaţi ai Ambasadei Lituaniei şi câte un angajat de la ambasadele Letoniei şi Estoniei vor trebui să plece din Rusia în termen de şapte zile.
În comunicat se precizează că cele trei republici baltice continuă să se situeze pe o cale făţiş inamicală faţă de Rusia şi că de data aceasta ele folosesc ca pretext "pseudo-solidaritatea" faţă de Republica Cehă.
Comunicatul referitor la Slovacia subliniază că decizia autorităţilor slovace de a manifesta o "solidaritate eronată" faţă de Cehia prejudiciază "relaţiile ruso-slovace tradiţional prieteneşti şi cooperarea bilaterală constructivă".
Agerpres amintește că Slovacia a decis joi, 22 aprilie, să expulzeze trei diplomaţi ruşi, iar şeful guvernului de la Bratislava a explicat că ţara sa a luat această măsură în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a anunţat sâmbătă că va expulza 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.
Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au anunţat vineri, 23 aprilie, că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Republica Cehă.
Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul va expulza doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest ''incident fără precedent şi periculos'', în timp ce Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus.
România a expulzat și ea un diplomat rus
Amintim că și autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat rus. E vorba de adjunctul ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexei Grișaev. "Activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
MAE nu a precizat motivul, dar atât premierul Florin Cîțu cât și președintele Klaus Iohannis au declarat că expulzarea nu are legătură cu „ce se întâmplă în statele UE”, făcând referire la Cehia.
Decizia MAE rus de a expulza diplomați ai unor state care s-au solidarizat cu Cehia, dar nu a expulzat încă niciun diplomat român, pare să întprească spusele premierului și șefului statului.
CITEȘTE ȘI: Diplomatul rus expulzat de România ar fi agent GRU și desfășura activități de spionaj
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News