Rusia, exerciţii antidrone în apropierea graniţei cu Ucraina și manevre ale Flotei din Marea Neagră

Eduard Pascu |
Data publicării:

Forţe armate ruse se pregăteau vineri să efectueze exerciţii militare destinate respingerii unui atac cu drone în cadrul unor manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, care acuză Moscova de comasarea a mii de militari la frontiera dintre cele două ţări, relatează France Presse.

Potrivit Districtului militar Sud, care cuprinde şi zonele de frontieră cu Ucraina şi Crimeea, peste 50 de batalioane reprezentând 15.000 de persoane se vor instrui "în război electronic şi apărare antiaeriană cu scopul de a se proteja împotriva loviturilor cu drone", transmite Agerpres.

Dacă armata rusă nu a precizat când vor fi organizate respectivele exerciţii, acestea se referă la o zonă unde Ucraina şi americanii au denunţat recent deplasări de trupe ruse.

Rusia a negat vineri că ar căuta un conflict armat cu Ucraina, avertizând totodată Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare în ţara vecină de partea autorităţilor ucrainene şi a cerut Kievului să înceteze "provocările".

Dronele, care permit lovirea ţintelor de la distanţă fără riscul pierderii unui pilot sau unui avion, ca în bombardamentele clasice, sunt o armă din ce în ce mai folosită în războaiele moderne.

Utilizarea lor de către Azerbaidjan în războiul din Nagorno-Karabah în toamna anului 2020 a favorizat în special victoria forţelor azere, semănând derută în rândul forţelor armene şi distrugând echipamentele militare ale acestora.

Rusia a fost de altfel de mai multe ori ţinta unor atacuri cu drone lansate de rebeli şi jihadişti în Siria, care au vizat bazele sale militare din Hmeimim şi Tartus.

Forţele ruse au simulat deja marţi neutralizarea unui atac cu drone, suprimând semnalele lor de control în cadrul unor manevre în Arctica.

Rusia a efectuat cu regularitate exerciţii antidrone în timpul diverselor manevre în ultimii ani, dar rareori acestea au implicat atât de mulţi militari precum cele anunţate vineri, notează AFP.

Responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la comasarea a mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor în conflictul dintre forţele Kievului şi rebelii separatişti proruşi, care a început în 2014.

Această situaţie pune la încercare preşedinţia lui Joe Biden, în timp ce relaţiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel, Moscova rechemându-şi recent ambasadorul de la Washington după ce preşedintele american l-a calificat pe omologul său rus Vladimir Putin drept "ucigaş".

Washington a asigurat Kievul de sprijinul său în caz de agresiune rusă şi a avertizat Moscova împotriva "oricărui act agresiv".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat vineri că Moscova va lua "toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea", în cazul unui angajament militar al NATO în favoarea Kievului.

El a spus că "Rusia nu ameninţă pe nimeni şi nu a ameninţat niciodată pe nimeni", atribuind escaladarea tensiunilor "provocărilor repetate ale forţelor armate ucrainene" împotriva separatiştilor, aminteşte France Presse.

Tensiunile din ultimele zile au făcut obiectul mai multor discuţii între înalţi responsabili militari americani şi ucraineni, între Statele Unite şi aliaţii lor din NATO, între statele majore de la Moscova şi Washington.

Forţele americane în Europa au fost plasate săptămâna aceasta în fază de supraveghere sporită în contextul unei "crize iminente potenţiale", conform AFP.

Activitatea rusă reprezintă o provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu înalţi oficiali ucraineni într-o demonstraţie publică de sprijin pentru guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de mai mult timp de eşecul punerii în aplicare a acordului de pace în Donbas. Relaţiile s-au tensionat şi mai mult din cauza gazoductului Nord Stream 2 spre Germania, pe care Kievul şi Washingtonul doresc să-l stopeze.

Rusia a avertizat joi că o escaladare a conflictului din Donbas ar putea "distruge" Ucraina, în timp ce NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră a fi o acumulare semnificativă de forţe ruse în apropierea estului Ucrainei, potrivit Reuters.

Între timp, Flota rusă a Mării Negre a anunţat că începe o inspecţie a forţelor amplasate în Peninsula Crimeea şi regiunea Krasnodar. În cursul acestei inspecţii vor fi efectuate manevre cu caracter ofensiv şi defensiv, a precizat Serviciul de presă al flotei, citat de RIA Novosti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel