Manevrele au început luni şi urmează să dureze "câteva zile", potrivit Ministerului rus al Apărării. Acestea implică o simulare a distrugerii unei aeronave de către sistemele antiaeriene Panţir-S1, realimentarea în zbor a aeronavelor de vânătoare MiG-31 şi neutralizarea unui atac cu drone prin suprimarea semnalelor de control ale acestora, transmite Agerpres.
Vineri, armata rusă a desfăşurat un exerciţiu naval în care trei submarine cu propulsie nucleară au ieşit simultan la suprafaţă spărgând gheaţa arctică, o premieră în istoria Rusiei post-sovietice, potrivit armatei, şi o operaţiune elogiată de preşedintele Vladimir Putin.
Potrivit amiralului rus în retragere Viktor Kravcenko, intervievat vineri de Interfax, "este vorba de un antrenament de luptă intensiv de rutină, dar este şi un semnal către prietenii noştri străini, americanii".
"Evident, scopul a fost de a arăta: nu încercaţi să controlaţi apele Nordului. Noi suntem aici de multă vreme", a adăugat el.
Exploatarea economică a regiunii arctice reprezintă o prioritate strategică pentru Vladimir Putin, în special prin crearea unei căi maritime de-a lungul coastelor nordice pentru a lega Europa de Asia şi a concura cu Canalul Suez.
Această rută maritimă, devenită mai practicabilă datorită încălzirii globale şi topirii gheţarilor, ar urma să joace un rol din ce în ce mai mare în comerţul internaţional, menţionează France Presse.
Pe latura militară, Rusia şi-a sporit în mod constant prezenţa în Arctica în ultimii ani, redeschizând şi modernizând mai multe baze şi aerodromuri abandonate de la sfârşitul erei sovietice. De asemenea, ea a desfăşurat în regiune sisteme de apărare antiaeriană S-400 de ultimă generaţie.
În 2019, Rusia a lansat şi prima centrală nucleară plutitoare din lume, Akademik Lomonosov, destinată să faciliteze dezvoltarea economică în regiunea arctică şi să alimenteze platformele petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi.
Interesele Moscovei în Arctica concurează cu cele ale altor patru ţări, inclusiv Statele Unite, care în februarie au trimis bombardiere strategice în Norvegia pentru antrenamente, iar anul trecut au desfăşurat nave în Marea Barenţ, în zona economică exclusivă a Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News