Rusia exclude o nouă ”criză a rachetelor”, de această dată în Venezuela

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armată Venezuela
Armată Venezuela

Situaţia din Venezuela nu va conduce la repetarea 'crizei rachetelor' din 1962 în Cuba, care a pus pe picior de confruntare Rusia şi SUA, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Aşa-numita criză a rachetelor, cunoscută în Rusia drept 'criza din Caraibe', iar în Cuba 'criza din octombrie', a plasat lumea în pragul unui război nuclear după ce URSS a instalat în insulă rachete nucleare capabile să atingă Washingtonul.

'Nu cred că criza din Caraibe se va repeta acum', a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit lui Lavrov, 'chiar şi ţările care s-au reunit în aşa-numitul Grup de la Lima şi care insistă că soluţia la criza venezueleană o reprezintă plecarea lui Nicolas Maduro au devenit foarte îngrijorate de îndată ce SUA au anunţat că toate variantele sunt pe masă, inclusiv intervenţia militară'.

'Vă garantez că dacă are loc o încercare de intervenţie militară, marea majoritate a ţărilor din America Latină se va exprima imediat şi în mod categoric împotrivă şi va respinge această variantă', a spus el.

Evocând prezenţa militarilor ruşi în ţara din Caraibe, Lavrov a afirmat că Moscova 'nu intenţionează deloc' să transforme Venezuela într-o a doua Sirie.

'Există un acord semnat în 2001 cu Hugo Chavez (privind cooperarea tehnico-militară între cele două ţări). Acesta a fost ratificat de Adunarea Naţională, (prezenţa militarilor ruşi) este total legală şi corespunde tuturor prevederilor Constituţiei Venezuelei', susţine ministrul Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a indicat faptul că, în cadrul acestui acord, Rusia a livrat echipament tehnico-militar Venezuelei. 'Acesta necesită mentenanţă. Acum a venit momentul pentru a efectua aceste lucrări. Nu este nimic mai mult decât atât', a insistat el.

La sfârşitul lunii martie, Rusia a trimis în Venezuela două avioane cu circa 100 de soldaţi, sub comanda generalul-maiorului Vasili Tonkoşkurov, şeful forţelor terestre ruse.

SUA au calificat această desfăşurare drept o 'ameninţare directă' şi au declarat că intenţionează să-şi 'apere' şi să-şi 'protejeze' interesele în regiune.

La rândul său, deputatul în Duma de Stat (camera inferioară) din partea peninsulei Crimeea anexate, Mihail Şeremet, a afirmat miercuri că tocmai SUA sunt cele care contribuie la provocarea 'unei a doua crize în Caraibe', potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, prin intenţia lor de a consolida prezenţa militară a NATO în Marea Neagră, pentru a garanta trecerea liberă a navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, şi unde în noiembrie trecut s-a înregistrat primul atac naval rusesc împotriva a trei nave militare aparţinând Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel