Rusia este banuită că a sabotat funcţionarea unei sistem norvegian de supraveghere a activităţii submarine

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Senzorii pentru monitorizarea activităţii subacvatice din largul coastei nordice a Norvegiei – care sunt capabili să colecteze şi date despre submarinele care trec prin această regiune – au fost distruşi, a precizat recent Institutul de Cercetări Marine (IMR) al Norvegiei. Cauzele care au dus la avarierea sistemului de senzori sunt necunoscute, dar se presupune că cablurile care leagă toţi aceşti senzorilor de stațiile de control de la țărm au fost tăiate. Acest lucru a stârnit suspiciuni cu privire la posibile acţiuni de sabotaj întreprinse de Federaţia Rusă - care dispune de mijloace pentru astfel de acţiuni – fiind probabil nemulţumită că activitatea sa submarină poate fi urmărită constant.

IMR, unul dintre cele mai mari institute de cercetare marine din Europa, a precizat că a întâmpinat probleme tehnice majore cu sistemul de senzorii pentru monitorizarea activităţii subacvatice în zonele apropiate de Observatorul oceanic Lofoten-Vesterålen (LoVe), punând sistemul offline. 

Observatorul LoVe, care a fost declarat pe deplin operațional în august 2020, este alcătuit dintr-o rețea de cabluri subacvatice și senzori situate pe platoul continental norvegian, o zonă de interes strategic atât pentru Norvegia, cât și pentru Rusia, precizează analiştii OSINT ai publicaţiei The War Zone.

Din câte se pare, Armata Norvegiană și Serviciul Național de Securitate investighează ce s-a întâmplat cu sistemul de supraveghere. Scopul declarat al LoVe este de a-și folosi întregul sistem de senzorii pentru a monitoriza efectele schimbărilor climatice, ale emisiilor de metan și ale stocurilor de pește din apele care înconjoară Norvegia, oferind oamenilor de știință, în timp real 24/24 de ore, imagini, sunet și alte date.

Potrivit analiştilor OSINT ai publicaţiei The War Zone, acest sistem de senzori de mişcare subacvatică monitorizează și activitatea submarinelor din zonă, așa că probabil prezenţa lor în apele care înconjoară Norvegia a fost considerată de Rusia o ameninţare, deoarece prin aceste zone se deplasează uneori şi submarinele Flotei de Nord a Rusiei.

Sursa citată susţine că datele colectate de senzorii LoVe sunt trimise mai întâi către Unitatea de Cercetare a Apărării din Norvegia , cunoscută și sub acronimul său norvegian FFI, înainte de a fi predate IMR pentru a efectua cercetări suplimentare. 

„Ceva sau cineva a rupt cablurile“, a declarat într-un comunicat de presă Geir Pedersen, reprezentant al Observatorului oceanic Lofoten-Vesteralen (LoVe).

Rapoartele indică faptul că aproximativ 4 km (2,5 mile) de cabluri de fibră optică și electrice au fost tăiate și apoi furate. În total, LoVe folosește peste 60 de Km (40 de mile) de cabluri în Marea Norvegiei.

Observatorul LoVe a fost afectat de defecţiuni cel puțin din aprilie, când s-a pierdut conexiunea dintre rețeaua de senzori și stația de control de la Hovden, pe insula nordică Langoya. Ulterior, un submarin fără pilot a cercetat cauza defecțiunii la una dintre platformele de supraveghere subacvatică, numită Node 2, care fusese îndepărtat din locaţia în care a fost instalată, iar cablurile de legătură au fost tăiate și îndepărtate.

Motivele pentru care o ’’națiune străină’’ ar fi încercat să rupă cablurile sunt mai multe. În primul rând, așa cum am văzut deja, sistemul de supraveghere este un mijloc important pentru Norvegia de a urmări activitatea submarinelor străine în Marea Norvegiei, limitând potențial anumite operațiuni în aceste ape. În al doilea rând, este posibil ca această ’’putere străină’’ să fi dorit să exploreze tipul de informații pe care sistemul LoVe este capabil să le culeagă. În al treilea rând, așa cum a subliniat directorul IMR Sissel Rogne, cablurile în sine pot oferi informații tehnice valoroase, pentru oricine dorește să instaleze un sistem similar.

În trecut, autoritățile norvegiene au dezvăluit public interferența Rusiei cu alte rețele de senzori și de comunicații din regiune. În 2018, Serviciul Norvegian de Informații (NIS) a dezvăluit trei cazuri în care aeronavele rusești au simulat un zbor de atac asupra unei stații radar secrete din partea de nord a Norvegiei. Cu un an înainte, NIS a acuzat Rusia că a folosit sisteme de bruiaj, ca parte a unui exerciţiu militar, care au dus la întreruperea serviciilor de telefonie mobilă și GPS din regiune. 

Înainte de acest nou incident care implica sistemul de senzori ai Observatorului LoVe, diverse rapoarte au sugerat că Rusia a desfășurat nave de cercetare destul de aproape de cablurile de internet de pe fundul oceanului Atlanticului de Nord. Activitatea recentă a inclus prezența navei de cercetare Yantar în largul coastei atlantice a Irlandei. 

În anul 2017, contraamiralul US Navy Andrew Lennon, pe atunci ofițer de top al NATO preciza că activitatea subacvatică a Rusiei în vecinătatea cablurilor submarine este tot mai mare.

„Rusia este în mod clar interesată de infrastructură submarină a NATO și a națiunilor NATO”, preciza pe atunci Andrew Lennon.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel