Rusia a încercat să utilizeze vasta sa industrie a petrolului și gazelor pentru a construi legături cât mai puternice cu Iranul, ca parte a unei strategii de creștere a rolului său în Orientul Mijlociu .
Aceasta include sprijinirea guvernului lui Bashar al-Assad în războiul sirian, deoarece sancțiunile occidentale și americane îi forțează pe investitorii ruşi să caute noi parteneri comerciali și de investiții, potrivit finacial times.
"Rusia este pregătită să investească 50 miliarde dolari în sectoarele petrolului și gazelor din Iran", a declarat Ali Akbar Velayati, consilier senior al liderului suprem al Iranului, în cadrul unei vizite la Moscova care a inclus şi o întâlnire cu președintele Vladimir Putin.
"Cooperarea militară și tehnică cu Rusia este de importanță majoră pentru Iran". Relația Rusiei cu Iranul a fost probabil un element-cheie al discuțiilor purtate între Vladimir Putin și președintele american Donald Trump la summit-ul bilateral de la Helsinki.
Se aşteaptă ca Preşedintele SUA, Donald Trump, să-i ceară lui Vladimir Putin să-şi retragă sprijinul pentru regimul Assad, în scopul reducerii prezenţei militare iraniene în Siria. În caz contrar, ar putea solicita impunerea de sancțiuni suplimentare dacă companiile rusești continuă să facă afaceri cu Teheranul.
Ali Akbar Velayati este considerat cel mai înalt diplomat al Ayatollah Ali Khamenei
Acesta a transmis, de asemenea, un interviu mediatic în timpul vizitei sale pentru a spune că o companie petrolieră rusă a semnat deja o înțelegere de 4 miliarde dolari cu Iranul care "va fi implementată în curând", fără a oferi însă prea multe detalii.
El a adăugat: "Două alte mari companii petroliere ruse, Rosneft și Gazprom, au început discuțiile cu ministerul petrolier al Iranului pentru a semna contracte în valoare de până la 10 miliarde de dolari". Un oficial guvernamental rus a confirmat planurile de investiții de 50 de miliarde de dolari ale Rusiei, cu condiția ca numele lui să rămână anonim.
Gazprom și Rosneft au refuzat să facă mai multe precizări referitoare la declaraţiile oficialului rus
Separat, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat, vineri, că Moscova este interesată de elaborarea unui program petrolier, prin care companiile iraniene să cumpere produse rusești în schimbul unor contracte petroliere care să fie vândute țărilor terțe.
Sugestia unei cooperări mai profunde între industriile energetice ale celor două țări este la aproape opt luni distanţă după ce companiile ruse au semnat acorduri preliminare pentru a investi până la 30 miliar de dolari în industria petrolieră a Iranului, în cadrul vizitei lui Putin la Teheran.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News