Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania inclusiv despre problema de securitate cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului neprovocat generat de Rusia în Ucraina.

În cadrul evenimentului Aspen GMF Bucharest Forum 2022, secretarul general adjunct al NATO a oferit un interviu DefenseRomania în care a abordat teme ce țin de securitatea regională.

El a vorbit inclusiv despre Republica Moldova, stat extrem de afectat de agresiunea rusă, inclusiv din perspectiva șantajului energetic la care Chișinăul e supus din partea Moscovei, cu scopul de a răsturna regimul pro-european moldovean.

Amintim că pe 31 octombrie o rachetă rusească interceptată de ucraineni a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Din fericire nimeni nu a fost rănit, dar incidentul a venit la doar câteva zile de la survolul ilegal al teritoriului moldovean al altor rachete rusești lansate de Moscova împotriva țintelor energetice din Ucraina.

 

„A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”

 

„Războiul pe care Rusia l-a început acum 9 luni împotriva Ucrainei are efecte nu doar în Ucraina, ci și la nivelul țărilor europene, inclusiv în Republica Moldova.

Republica Moldova e o țară neutră prin Constituție iar acest lucru e respectat de către NATO. E decizia fiecărei țări să-și aleagă direcția și alianțele pe care le dorește. Dar realitatea este că Rusia e un jucător agresiv și imprevizibil. Acest lucru produce consecințe de analiză strategică și la Chișinău, și la Helsinki, Stockholm, Tbilisi, București, Washington, Beijing, Tokyo și peste tot. Discutam cu partenerii noștri moldoveni, cu care avem o relație strânsă și în cadrul NATO, că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab din punct de vedere militar și din punct de vedere al apărării”, a precizat înaltul oficial român, pentru DefenseRomania.

Mircea Geoană a adăugat că Republica Moldova încearcă să reziste cerând sprijinul Occidentului unei lupte agresive pe care Rusia o duce „aproape pe față”.

În clipa de față Republica Moldova încearcă să obțină susținere din partea aliaților și UE pentru a putea să își rezolve problemele imediate care sunt legate de securitate și  legate de energie și reziliență economică.

E o luptă agresivă pe care Rusia o duce aproape pe față de a provoca instabilitate și a folosi nemulțumirea socială care există pentru a răsturna un guvern pro-european de la Chișinău. Ministrul Apărării moldovean a fost de două ori la NATO într-o lună de zile, nu s-a întâmplat acest lucru foarte des. Cred că prezența ministrului Nicu Popescu la București e începutul unei reinterpretări a ceea ce înseamnă neutralitate pentru Republica Moldova. E un început de adaptare la o nouă realitate strategică, la o nouă aritehctură europeană de securitate”, a conchis Mircea Geoană.

Urmăriți integral interviul pe care Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, l-a acordat DefenseRomania în cadrul Aspen Bucharest Forum 2022, în marja ministerialei NATO de la București:

Youtube video image

 

Ministeriala de la București pregătește summit-ul de la Vilnius

 

Întrebat ce decizii majore ar urma să fie luate în cadrul ministerialei NATO de la Bucureşti, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că evenimentul la care participă miniştrii de externe ai Alianţei reprezintă în aceste zile un ,,punct de repet între summit-ul de la Madrid şi cel de la Vilnius de vara viitoare''. Cu alte cuvinte, este cea mai importantă întâlnire politică pregătitoare pentru summit-ul NATO de la Vilnius.

Mircea Goană a precizat că este important ca la Bucureşti să fie luate deciziile cele mai pragmatice, discutate şi la summitul NATO de la Madrid – concept strategic, prezenta pe flancul estic, sprijin pentru Ucraina, sprijin pentru Moldova, Georgia şi Bosnia, chestiuni legate de rezilienţă, chestiuni legate de inovaţie şi noi tehnologii – pentru că la Vilnius să putem spune că am făcut progres.

CITEȘTE ȘI: Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel